Архів новин за 2012 рік

  • 27.02.12 p. Бібліотекарі університету спільно з викладачем кафедри міжкультурної комунікації Вікторією Жуковською ознайомили студентів із основами наукових досліджень

    16-17 лютого 2012 року бібліотекарі спільно з викладачем кафедри міжкультурної комунікації Вікторією Жуковською  провели практичні заняття "Основи наукових досліджень" для студентів 5 груп другого курсу ННІ іноземної філології.
    Основною метою заходу було підвищення інформаційної культури студентів.
    Усі заняття проходили у науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки.
    Варто зауважити, що під час практичних занять завідувач інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки Аліна Мартинюк  ознайомила присутніх  із методикою пошуку інформації у традиційних каталогах та картотеках, звернула увагу студентів на особливості роботи з каталожними картками.
    Бібліотекар наукового читального залу Тетяна Бондарчук  повідомила про наповнення електронного каталогу в бібліотеці, охарактеризувала новостворену у бібліотеці БД дисертацій, а також наголосила на їх практичному аспекті для виконання самостійної роботи студентів із написання наукових робіт.
    А завідувач науково-методичного відділу Тетяна Клименко озвучила основні відомості щодо фонду бібліотеки, її структури та кількісні показники роботи. Особливу увагу було приділено огляду сторінки бібліотеки на сайті університету, формуванню бібліографічних списків.
    Для закріплення методики автоматизованого пошуку інформації кожен студент мав можливість здійснити тематичний пошук у електронному каталозі бібліотеки та БД дисертацій, захищених у нашому вузі. Присутні переглянули дипломні та дисертаційні роботи, довідкову літературу та букіністичні видання.

  • 27.03.12 p. У читальному залі бібліотеки університету відбулися літературно-музичні читання «Жіноча доля у творчості Тараса Шевченка»

    14 березня у науковому читальному залі бібліотеки університету відбулися літературно-музичні читання «Жіноча доля у творчості Тараса Шевченка», присвячені 198 річниці від дня народження митця.
    У заході взяли участь бібліотекарі науково-методичного відділу Тетяна Клименко та Тетяна Бондарчук, викладачі кафедри філології та лінгводидактики Ірина Голубовська, Катерина Климова, Олена Левківська, студенти ННІ педагогіки, учні гуманітарної гімназії № 23 Каріна та Віталій Заєць.
    Зі словами подяки організаторам та учасникам дійства виступили проректор з соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи Петро Кухарчук та заступник директора ННІ педагогіки з навчально-методичної роботи В'ячеслав Усатий.


  • 31.08.2012 p. В Житомирському державному університеті в рамках традиційного свята „Першого дзвоника” було проведено „Свято книги”, організатором якого була бібліотека університету.

    Гості мали змогу переглянути виставку букіністичної літератури з фондів бібліотеки, праці бібліотекарів, які було розміщено в оновленому читальному залі лабораторного корпусу № 4. Біля центрального корпусу університету пройшла виставка-перегляд книжкової продукції видавництв Житомирщини та України: „Волинь”, „Житомирська обласна друкарня”, „Спілка письменників Житомирщини”, „Кондор”, „ЦУЛ”, „Новий світ”, „Алерта”, Видавничий дім „Скіф”, „Русский фонд содействия образованию”, „Університетська книга”, а також кафедр університету.
    На святі були присутні: віце-президент НАПН України В. І. Луговий, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації О. В. Пастовенський, директор ЖОНБ ім. О. Ольжича В. М. Врублевський, директор бібліотеки Житомирського національного агроекологічного університету М. В. Ігнатюк, директор бібліотеки Житомирського державного технологічного університету О. М. Могиленко, голова літературно-мистецького клубу „Кредо” Н. Н. Кобзар, ветеран-читач бібліотеки В. П. Тишкевич. Учасники свята мали змогу поринути у світ книги – невичерпне джерело, яке „розвиває розум і формує душу.”

  • 26.09.2012 p. З учнями 6-го класу Житомирської ЗОШ №27 відбулась подорож бібліотекою.

    Під час подорожі присутні почули основні відомості щодо фонду бібліотеки, особливості букіністичної літератури, відвідали оновлений читальний зал навчально-лабораторного корпусу №4 та Музей старожитностей, оглянули виставку картин "Легенди Полісся".
    Позитивне враження від подорожі склалось у дітей та працівників бібліотеки.



  • 26.09.2012 p. Бібліотека Житомирського університету ім. І. Франка та ННІ педагогіки розпочинають проект виховних заходів "Привчи мене читати".

    Тема першого заняття "Методи читання". О 13.30 в приміщенні читального залу навчально-лабораторного корпусу №4 стартував проект виховних заходів за участі Надії Никонівни Кобзар - голови літературно-мистецького клубу "Кредо".
    Пристутні були студенти 17 та 38 груп ННІ педагогіки та бібліотекарі. Під час заходу учасники мали змогу переглянути книжкову виставку "Мистецтво читання".



  • 25.09.2012 p. У читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 розгорнуто книжкову виставку:"Письменники, випускники ЖДУ ім.І.Франка".




  • 21.09.2012 p. У читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відбувся семінар-тренінг «Технологія використання ресурсів Українського національного лінгвістичного корпусу (УНЛК) у навчальній та науково-дослідній діяльності».

    У читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відбувся семінар-тренінг «Технологія використання ресурсів Українського національного лінгвістичного корпусу (УНЛК) у навчальній та науково-дослідній діяльності» за участі наукового співробітника відділу інформаційно-дидактичного моделювання Національного центру «МАН» Комової Олени Борисівни.
    УНЛК – це велике, структуроване зібрання текстів українською мовою, яке зберігається і обробляється в електронному вигляді та забезпечене науковим апаратом.
    На тренінгу були присутні: проректор з наукової роботи Сейко Наталія Андріївна, проректор з соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи Кухарчук Петро Михайлович, викладачі університету та бібліотекарі.



  • 17.09.2012 p. Книжкові виставки з нагоди 75-річчя заснування Житомирської області

    22 вересня 1937 року було утворено Житомирську область. В рамках святкування 75-річчя з нагоди утворення області в бібліотеці Житомирського державного університету розгорнуто низку книжкових виставок.

    • Бібліотека ННІ іноземної філології - "Житомирщина шляхами історії"

    • Читальний зал природничого факультету - "Животоки рідної землі"

    • Читальний зал навчально-лабораторного корпусу № 4 - "Моя земля - колиска жита й миру"

    • Абонемент художньої літератури центрального корпусу бібліотеки - "Літературна Житомирщина"

    • Абонемент №1 центрального корпусу бібліотеки - "Житомирщина: вчора, сьогодні, завтра"



  • 12.09.2012 p. У бібліотеці Житомирського державного університету було проведено екскурсію з учнями 4 класу гуманітарної гімназії № 23.

    Діти здійснили подорож бібліотекою на уявному казковому бібліотечному потязі. Відвідали відділ комплектування та обробки літератури, де дізналися про шлях книги від видавництва до читача. Поринули у світ стародруків у науково-методичному відділі, де змогли доторкнулись до сторінок минулого. Познайомилися з особливостями книжкового фонду у книгосховищі відділу обслуговування. Відпочивали на ігровому майданчику, що знаходиться у дворі бібліотеки. Також побували біля пам’ятників, що розташовані біля університету, і дізналися історію їх створення.
    Такі екскурсії є традиційними у роботі бібліотеки та вчителя початкових класів гімназії № 23 Жиганової Олександри Броніславівни.



  • 11.09.2012 p."Книга до книги = найкраща бібліотека"

    Запрошуємо всіх бажаючих, що прагнуть наповнити та урізноманітнити фонд бібліотеки нашого університету, долучитися до широкого кола друзів бібліотеки і взяти участь у благодійній акції "Книга до книги = найкраща бібліотека".

    Умови акції прості – подаруйте нову книгу або кілька вашій улюбленій бібліотеці.
    Термін проведення акції: з 01.01.2012 до 01.12.2012.
    Підведення підсумків акції відбудеться у грудні 2012 року.
    Інформація про всіх благодійників буде представлена на сайті Бібліотеки Житомирського державного університету ім. І. Франка.
    Давайте спільними зусиллями спростуємо міфологічну аксіому «Бібліотека для бібліотекарів». Чекаємо на Вас.

  • 11.09.2012 p."Бібліотека і я"

    Адміністрація бібліотеки Житомирського державного університету оголошує конкурс студентських робіт, який присвячений Всеукраїнському дню бібліотек.

    Мета конкурсу:
    • привернути увагу студентів до бібліотеки;
    • розширити читацьку аудиторію;
    Терміни проведення: з 1 січня до 1 грудня 2012 р.
    Оргкомітет конкурсу:
    • Ренькас Б.М., директор бібліотеки;
    • Бондарчук Т.А., завідувач науково-методичного відділу бібліотеки;
    Номінації конкурсу:
    • номінація: Краща емблема бібліотеки;
    • номінація: Кращий поетичний твір про бібліотеку;
    • номінація: Кращий прозовий твір про бібліотеку;
    • номінація: Кращий виріб народного промислу;
    Організатори конкурсу мають право на введення додаткових номінацій з метою заохочення студентів.
    Вимоги до конкурсної роботи:
    • на конкурс виставляються індивідуальні творчі роботи, виконані в довільній графічній, живописній техніці або літературному жанрі
    • на аркуші А 4 необхідно зазначити (українською мовою);
    • назву роботи, техніку виконання;
    • прізвище, повне ім’я, по батькові автора роботи;
    • факультет чи інститут, в якому навчається студент;
    • коротку біографічну довідку з описом творчих досягнень та хоббі;
    Критерії оцінки робіт:
    • творчий підхід (забороняється копіювання та запозичення тем);
    • повнота розкриття запропонованої теми;
    • охайність роботи;

    Переможці конкурсу будуть нагороджені дипломами та подарунками.
    Найкращі роботи будуть надруковані у збірнику студентських робіт.
    Чекаємо на Вас у науковому читальному залі бібліотеки Житомирського державного університету ім. І. Франка (адреса: вул. Велика Бердичівська, 38, II поверх; E-mail: nmv@zu.edu.ua).
  • 26.10.2012 p. На абонементі природничого факультету розгорнуто книжкову виставку з екології та охорони навколишнього середовища „Забруднимо воду – засмутимо природу!”.


  • 25.10.2012 p. У читальному залі природничого факультету до уваги читачів представлено книжкову виставку „Ліс – природна скарбниця”.


  • 24.10.2012 p. У жовтні 2012 року у бібліотеці ННІ іноземної філології проводиться виставка іноземної та вітчизняної довідкової літератури під назвою «Словник – твій кращий помічник».

    На виставці представлені англомовні, німецькомовні та україномовні словники таких відомих видавництв, як “Longman”, “Oxford”, “Cambridge”, “Chambers”, ”Wordsworth”, “Penguin Books”, “Duden”, “Wahrig”, “Langenscheidt”, “Nova Knyha”, “Академія” та інші. Виставку організовано як відкритий перегляд, читачам надається можливість власноруч переглядати словники, знайомлячись таким чином із фондами бібліотеки.



  • 23.10.2012 p. На абонементі художньої літератури діє виставка „Золотий фонд детективу: майстри жанру”.


  • 19.10.2012 p. Сімнадцятого жовтня в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки відбулась четверта зустріч з Н. Н. Кобзар у рамках проекту «Привчи мене читати».

    Тема четвертого заняття «Книга – шлях до пізнання». Для студентів ННІ педагогіки Надія Никонівна прокоментувала цікаві історії з дитячої літератури, навела факти з життя довгожителів, акцентувавши увагу на їх філософських поглядах.
    Присутнім було представлено понад 10 різножанрових книг, у яких всесторонньо зображено шлях до пізнання самого себе та пошук гармонізації з навколишнім світом.



  • 16.10.2012 p. Шановні студенти, аспіранти, викладачі та співробітники Житомирського державного університету імені Івана Франка!

    Колектив бібліотеки вітає Вас із Днем Університету! Бажаємо Вам незламної сили духу, жаги до нових знань і відкриттів, творчої наснаги та натхненної праці.



  • 11.10.2012 p. 10 жовтня в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки відбулась третя зустріч з Н. Н. Кобзар у рамках проекту «Привчи мене читати».

    Тема третього заняття „Поезія”. Присутні студенти 17 групи ННІ педагогіки почули від Надії Никонівни уривки улюблених поезій та їх роль у становленні особистості. В обговоренні теми брала участь член клубу „Кредо” Корсун Наталія Костянтинівна, яка читала вірші поетів-класиків та власні твори.
    А також всі мали можливість ознайомитись з літературою виставки з фондів художнього абонементу „Поезія – дотик до душі”.



  • 10.10.2012 p. На абонементі соціально-психологічного факультету центрального корпусу бібліотеки вашій увазі представлена виставка нової літератури „Нові виміри в освіті”.


  • 08.10.2012 p. На території читального залу навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито виставку графічних робіт Олени Климової.

    Автор художньої виставки „Штрихи не до портрету” Олена Климова – студентка ННІ іноземної філології ЖДУ ім. І. Франка, член обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців. Виставка триватиме протягом місяця з 01.10.2012 р. до 31.10.2012 р.



  • 08.10.2012 p. На абонементі соціально-психологічного факультету центрального корпусу бібліотеки діє виставка „Школа соціального педагога та практичного психолога”.


  • 05.10.2012 p. 5 жовтня у приміщенні читального залу навчально-лабораторного корпусу № 4 відбулося відкриття „Експериментально-тематичного центру навчальної та науково-дослідницької діяльності”.

    Діяльність центру передбачатиме надання студентам, магістрантам, аспірантам, докторантам, викладачам, учителям та школярам-дослідникам інформаційних матеріалів, представлених в Українському національному лінгвістичному корпусі; допомогу у підготовці навчально-методичного забезпечення уроків та практичних занять із різних галузей знань з використанням новітніх пошукових систем, пропонованих УМІФ НАН України.
    У заході брали участь Широков Володимир Анатолійович – учений в галузі теоретичної та прикладної лінгвістики і лексикографії, теорії інтелектуальних мовно-інформаційних систем, фундатор вітчизняної наукової школи лінгвістичної технології, творець Українського лінгвістичного порталу ulif.org.ua, автор концепції Всеукраїнського лінгвістичного діалогу, академік Національної академії наук (2012), доктор технічних наук (1999), кандидат фізико-математичних наук (1979), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Стрижак Олександр Євгенович – заступник директора з наукової роботи Національного центру „Мала академія наук України”, кандидат технічних наук.

    З 1991 року В. А. Широков очолює заснований ним Український мовно-інформаційний фонд (УМІФ) НАН України. Це унікальна науково-дослідна установа зі статусом інституту Національної академії наук України, яка підпорядкована Відділенню літератури, мови та мистецтвознавства НАН України. Її створено з метою проведення фундаментальних наукових досліджень та розвитку технологічних застосувань у галузі теоретичної та прикладної лінгвістики. Основні наукові здобутки інституту стосуються сфери комп’ютерної лексикографії. Тут створено перший в Україні комп’ютерний лінгвістичний корпус, який містить електронну бібліотеку морфологічно анотованих українських текстів та електронний каталог цифрової лексичної картотеки з розвиненими мовно-інформаційними функціями.

    Під час заходу діяла виставка наукових робіт академіка В. А. Широкова, наявних у фондах бібліотеки.



  • 05.10.2012 p. До Дня вчителя в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 діє виставка літератури „Спасибі Вам, що Ви на світі є, що сієте добро…”


  • 04.10.2012 p. На абонементі ННІ філології та журналістики центрального корпусу бібліотеки розгорнуто виставку „До дня Українського козацтва”.

    День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пречистої Богородиці – 14 жовтня. 7 серпня 1999 року Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.



  • 04.10.2012 p. Третього жовтня в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки відбулась друга зустріч з Н. Н. Кобзар у рамках проекту „Привчи мене читати”.

    Тема другого заняття „Дитяча література”. Присутні студенти 12 групи ННІ педагогіки почули від Надії Никонівни цікаві історії і факти щодо створення книги, а також мали можливість ознайомитись з літературою виставки „Казок цікавих так багато…- нова дитяча література”.



  • 04.10.2012 p. 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек.

    У бібліотеці Житомирського державного університету ім. І. Франка було проведено урочисті збори всіх працівників бібліотеки. З вітальним словом до бібліотекарів звернулись проректор з соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи Петро Михайлович Кухарчук, директор бібліотеки Броніслава Мирославівна Ренькас та заступник директора бібліотеки Наталія Костянтинівна Громницька. Було продемонстровано презентацію „Всеукраїнський день бібліотек. Традиції бібліотеки ЖДУ ім. І. Франка”, підготовлену головою профбюро бібліотеки Тетяною Анатоліївною Бондарчук.
    Основу презентації складають фото бібліотекарів, які вже сьомий рік поспіль 30 вересня вирушають у подорож визначними місцями України.



  • 03.10.2012 p. На абонементі художньої літератури центрального корпусу бібліотеки діє книжкова виставка "Літературна країна пригод та фантастики".


  • 01.10.2012 p. 27 вересня 2012 року о 13:30 в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка було розгорнуто виставку літератури з нагоди вручення Літературної премії Валерія Шевчука.

    Літературна премія Валерія Шевчука – це висока нагорода за художні здобутки автора, тому при виборі лауреата переважають естетичні складові його книги. Літературна премія Валерія Шевчука вручається щороку в Інституті філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка письменникам з України або інших країн за кращу книгу прози, видану українською. Першим лауреатом премії став Юрій Щербак.
    Бібліотекарі університету долучилися до нагородження лауреата і розгорнули виставки книжок двох митців: Валерія Шевчука та Юрія Щербака.



  • 30.11.2012 p. 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

    До цієї дати на абонементі №1 (II поверх центрального корпусу бібліотеки) експонується книжкова виставка на тему: «Екологія душі та тіла».



  • 28.11.2012 p. На абонементі №1 (II поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено виставку книг відомого художника і педагога Л. В. Фесенка.

    В книгах, які представлені на виставці, Леонід Фесенко висвітлив методи та технології проведення уроків образотворчого мистецтва в школі. А також продемонстровані авторські програми та конспекти уроків.
    Виставка діє з 23 листопада 2012 р.



  • 27.11.2012 p. 21 листопада в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки зі студентами 21 групи ННІ філології та журналістики було проведено бібліотечний урок.

    Завідувач відділу комплектування, обробки літератури та наукової організації каталогів Олена Гриценко ознайомила присутніх з методикою визначення авторського знаку та індексування книг за таблицями УДК та ББК. Студенти мали можливість на практиці визначити авторський знак та індекси запропонованих їм книг.
    Завідувач науково-методичного відділу Тетяна Бондарчук познайомила із історію створення бібліотеки та її структурою, надала дані про кількісні показники роботи, ознайомила з фондом наукового читального залу: дипломні, дисертаційні роботи та букіністична література, а також продемонструвала можливості пошуку в електронному каталозі та на сайті бібліотеки.

    Такі уроки в бібліотеці з викладачем Наталіною Зелінською вже стали традиційними.



  • 23.11.2012 p. Видавництво «Російський Фонд Сприяння Освіті та Науці» та ВД «СКІФ» знову в Житомирському державному університеті імені Івана Франка.

    Дирекція бібліотеки ЖДУ ім. І. Франка доводить до вашого відома, що 27 листопада 2012 року у навчальному корпусі № 4 на 2-у поверсі з 9.00 до 15.00 буде проходити виставка-презентація книг видавництва «Російський Фонд Сприяння Освіті та Науці» (представництво в м. Києві) та видавничого дому «СКІФ» (м. Київ).
    Ці видавництва видають та розповсюджують як академічні наукові твори з історії, культурології, психології, філософії, так і навчальну, науково-практичну й науково-методичну літературу з педагогіки, права, економіки, природознавства тощо. Сподіваємось, що література «Російського Фонду Сприяння Освіті та Науці» та ВД «СКІФ» буде цікава і корисна для вас.



  • 23.11.2012 p. Викладачі та студенти коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка висловлюють свою щиру подяку за проведену екскурсію.

    Викладачі та студенти І курсу спеціальності "Бібліотечна справа" Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка висловлюють свою щиру подяку за проведену екскурсію у науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки. Тут працюють гостинні і відданні справі люди.
    Особливо вдячні Бондарчук Тетяні Анатоліївні, яка показала студентам як саме працює сьогодні сучасна бібліотека, викладачам відкрила цікавинки бібліотечного простору, новаторську працю.

    Чудова бібліотека! Натхнення вам у роботі та творчих успіхів!!!



  • 23.11.2012 p. 20. 11. 12 в рамках проведення чергового засідання навчально-виховного комплексу «Полісся», завідуюча відділом обслуговування бібліотеки Духновська Н. Г.

    Завідуюча відділом обслуговування бібліотеки Духновська Н. Г. провела для керівників навчальних закладів – членів комплексу «Полісся» – екскурсію читальним залом навчального-лабораторного корпусу № 4. Під час екскурсії було представлено оновлений зал.
    Повідомлено про сайт бібліотеки, електронний каталог, періодичні видання, які передплачує бібліотека, та їх архів, про можливість користуватись базою Національного лінгвістичного корпусу України тощо. Членам комплексу «Полісся» запропонована співпраця з читальними залами бібліотеки з метою покращення науково-дослідної роботи учнів. Такі екскурсії традиційно проводяться для гостей нашого університету.



  • 20.11.2012 p. 19. 11. 12 року у приміщенні читального залу навчального корпусу № 4 відбулась зустріч студентів та викладачів із відомим поетом, письменником, членом Національної спілки письменників України, лауреатом Міжнародної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» (2012), випускником нашого університету Сергієм Лазо.

    Сергій Васильович народився 26 липня 1953 р. в м. Житомирі. Закінчив філологічний факультет Житомирського педагогічного інституту імені Івана Франка. Опанував багато професій: вчитель, режисер, артист, музикант, співак, конферансьє, журналіст, композитор, поет, драматург, перекладач, продюсер, модератор культурно-мистецьких імпрез, проектів тощо. Пише російською та українською мовами. Є автором прозових, поетичних та драматургічних творів, а також музичних хітів (найпопулярніші “Ти подобаєшся мені”, “Ні обіцянок, ні пробачень”, “Не йди”).
    Студенти, викладачі та співробітники університету щиро вдячні Сергію Лазо за подорож в прекрасне, вічне мистецтво слова та музики.



  • 20.11.2012 p. 19 листопада о 15.00 в інформаційному читальному залі (корпусу №4) відбулось засідання кафедр філології і лінгводидактики та дошкільного виховання і педагогічних інновацій - зустріч з вченим секретарем МАН, канд. пед. наук Т. І. Чернецькою. Тема: Сучасне моделювання уроку в початковій школі з використанням технології "Біла лабораторія".

    19.11.2012 року в інформаційному читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 в рамках договору про наукове співробітництво між МАН України та Житомирським державним університетом імені Івана Франка "Експериментально-тематичним центром навчальної та науково-дослідницької діяльності" (директор центру – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри філології і лінгводидактики К.Я. Климова) на базі кафедри філології і лінгводидактики та кафедри дошкільного виховання і педагогічних інновацій (завідувач кафедри – кандидат педагогічних наук, доцент Н.Ю. Рудницька) проведено науково-методичний семінар-тренінг "Сучасне моделювання уроку в початковій школі з використанням технології "Біла лабораторія".
    Проводила семінар для викладачів, магістрантів, дипломників навчально-наукового інституту педагогіки вчений секретар МАН України, завідувач відділу інформаційно-дидактичного моделювання Національного центру "Мала академія наук України", керівник науково-дослідної лабораторії "Центр технологій і методик реалізації дослідницького підходу в освіті "Розквіт", кандидат педагогічних наук, доцент Т.І. Чернецька.

    Присутні мали можливість ознайомитися з аспектами актуальних в освіті проблем організації та управління навчально-пізнавальною діяльністю вчителя й учнів, реалізації компетентнісного підходу в контексті міжпредметних зв’язків, диференціації, тематичної й повної інтеграції.

    Дирекція навчально-наукового інституту педагогіки висловлює вдячність організаторам навчально-методичного семінару-тренінгу.



  • 20.11.2012 p. У читальному залі природничого факультету до вашої уваги представлено перегляд літератури за темою „Проблеми довкілля України”.


  • 19.11.2012 p. З нагоди Всесвітнього дня філософії, який відзначають 15 листопада, в бібліотеці ННІ іноземної філології проводиться виставка під назвою «Філософія: мислителі, ідеї, концепції», на якій представлені англомовні, німецькомовні та україномовні літературні джерела філософської думки. Виставка діятиме до кінця листопада.


  • 16.11.2012 p. 16 листопада в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки було проведено екскурсію для студентів першого курсу бібліотечного відділу Житомирського коледжу культури і мистецтв ім.І.Огієнка.

    Екскурсії зі студентами коледжу проводяться щороку. Присутні почули від завідувача науково-методичного відділу Тетяни Бондарчук відомості щодо історії створення бібліотеки, кількісного і якісного складу фондів, довідались про структуру бібліотеки, переглянули сторінку на сайті університету та ознайомились з новими формами роботи.
    Зацікавились презентаціями літератури та віртуальними виставками, які широко представлені на сторінці бібліотеки. Студенти мали можливість попрацювати з довідковим та букіністичним фондом наукового читального залу.

    Також відвідати всі пункти видачі літератури: абонемент № 1, абонемент художньої літератури, читальний зал № 1, абонемент та читальний зал природничого факультету.



  • 15.11.2012 p. 14 листопада в науковому читальному залі центрального корпусу бібліотеки було проведено заняття з 37 групою студентів ННІ іноземної філології.

    У рамках тісної співпраці бібліотеки та завідувача кафедри міжкультурної комунікації Вікторії Жуковської відбулось чергове заняття в бібліотеці. Завідувач науково-методичного відділу Тетяна Бондарчук розповіла про історію створення бібліотеки, її структуру, пошук інформації в електронному каталозі та детально ознайомила із фондами наукового читального залу, перлиною якого є зібрання букіністичної літератури.
    Бібліотекар абонементу художньої літератури Світлана Колодюк ознайомила з особливостями фонду свого відділу та матеріалами, які розміщено на сайті бібліотеки університету.

    Завідувач відділу комплектування, обробки літератури та наукової організації каталогів Олена Гриценко розкрила методику складання шифрів за таблицями УДК, ББК та визначення авторського знаку. Формування цих шифрів є дуже відповідальною та складною працею, адже від результату залежить місце, де буде знаходитись документ у фондах бібліотеки і чи зможе потім знайти даний документ і читач, і бібліотекар.

    Під час бесіди завідувача інформаційно-бібліографічного відділу Аліни Мартинюк про алгоритм пошуку інформації в традиційних карткових каталогах, студенти мали змогу на практиці відтворити почуте, а також переглянути бібліографічні покажчики, які створили працівники бібліотеки.

    Присутні отримали важливу та цікаву інформацію про методику складання бібліографічного опису. Отримані знання будуть корисні при написанні курсових та дипломних робіт для оформлення списків використаної літератури.



  • 14.11.2012 p. 13 листопада о 13.15 в читальному залі навчально-лабораторного корпусу №4 було проведено літературні читання, присвячені 120-річчю з дня народження Марини Цвєтаєвої.

    На читання були запрошені: завідуюча літературно-меморіальним музеєм В. Г. Короленка – Мороз Віра Дмитрівна, викладачі, студенти та бібліотекарі університету. З вступним словом до присутніх звернулась Бондаренко Галина Федорівна – викладач кафедри теорії та історії світової літератури. Студенти ННІ філології та журналістики читали поезію Марини Цвєтаєвої, виконували пісні, написані на її слова. Під час заходу було продемонстровано слайдову презентацію, де зазначено прізвище студента та назву твору, що виконувався, з використанням фотографій Марини Цвєтаєвої. Всі присутні мали змогу доторкнутись до творчості цієї неординарної поетеси.



  • 09.11.2012 p. До Дня української писемності та мови на абонементі ННІ філології та журналістики відкрито виставку літератури: „Храм слова: українська мова – твого життя основа”.


  • 09.11.2012 p. Увага! Bookcrossing в університеті.

    Стараннями бібліотекарів в нашому університеті відкрилися полиці буккросингу.
    Поняття „буккросинг” з'явилося в нашій країні порівняно недавно, але варто зазначити, що сама ідея обміну існує вже дуже давно. Як відомо з «Вікіпедії», така незвичайна ідея зародилася в США, її запропонував спеціаліст з інтернет-технологій Рон Хорнбекер у 2001 році. Пізніше ідея обміну книгами набула широкого розповсюдження і примандрувала до Європи. Тепер полиці буккросингу є в Києві та в багатьох інших містах України. Сьогодні полиці буккросингу відкрилися у гуртожитку № 3 (фізико-математичного факультету).

    Книги можна брати без запису і залишати в себе. Якщо у вас є книги, якими ви можете поділитися з іншими, – приносьте їх нам. Кожна взята книга може зробити вас щасливішими, познайомити з цікавими людьми та змінити ваше життя.

    Наша мета – це перетворення всього світу у велику бібліотеку.

    Пропонуємо вам приєднатися до світового руху книг!



  • 08.11.2012 p. В рамках свята до Дня української писемності та мови «Допоки живе рідна мова, живе український народ», бібліотекарями читального залу №1 було організовано книжкову виставку «О мово моя, душа голосна України».


  • 02.11.2012 p. 31 жовтня в читальному залі гуртожитку № 4 було проведено вечір присвячений Дню матері.


  • 01.11.2012 p. 29 жовтня 2012 року у приміщенні читального залу навчально-лабораторного корпусу № 4 відбулася зустріч з учнями, які перебувають на осінній сесії обласного відділення МАН.

    Гостям було представлено інформацію про бібліотеку Житомирського державного університету ім. Івана Франка, а також продемонстровано можливості бібліотеки для наукової, навчальної та творчої діяльності.



  • 01.11.2012 p. В читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито виставку робіт випускниці ЖДУ ім. І. Франка Ірини Лисенко "Свято творчості та краси".


  • 27.12.2012 p. Колектив бібліотеки вітає всіх з Новим 2013 роком!



  • 21.12.2012 p. На абонементі № 1 (І поверх центрального корпусу бібліотеки) відкрито виставку «Немов невгасимий вулкан» до 75 річниці від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола – діяча руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу.



  • 19.12.2012 p. На абонементі художньої літератури діє виставка книг: "Над сторінками біографічних романів".



  • 13.12.2012 p. 12.12.2012р. в читальному залі № 1 пройшла зустріч із Станіславом Бондаренком та Володимиром Шовкошитним.

    12. 12. 12 в читальному залі № 1 пройшла зустріч студентів ННІ філології та журналістики та історичного факультету із письменником, журналістом, заступником головного редактора газети Національної спілки письменників "Літературна Україна", лауреатом премії імені Бориса Нечерди (2010) Станіславом Бондаренком та поетом, прозаїком, публіцистом, членом НСПУ, народним депутатом України І скликання, ліквідатором наслідків аварії ЧАЕС, президентом Міжнародної організації “Союз Чорнобиля” з 1990 до 2003 року, доктором філософії в галузі політології, Почесним професором-асистентом університету Південної Флориди (1995, США), лауреатом літературної премії імені О. Бойченка (1987), літературної премії ім. М. Островського (1988) Володимиром Шовкошитним.
    На зустрічі були презентовані книги «Торкнутися небес» (2009), «Кров свята» (роман) (2012), «Білий Кречет», „Кирилиця київських вулиць”, «Нічна розмова з Європою, або Таємниці наших літер» та інші, автори розповідали про історію створення творів, плани на майбутнє та своє громадське життя.



  • 06.12.2012 p. 5 грудня 2012 р. бібліотекарями абонементу № 1 в науковому читальному залі бібліотеки було проведено бібліографічний огляд літератури для студентів 32 групи фізико-математичного факультету на тему «Методика викладання алгебри в 5-9 класах».

    А також студентам було запропоновано перегляд математичної літератури.



  • 06.12.2012 p. На абонементі № 1 (І поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено виставку книг до 290-річчя від дня народження Г. С. Сковороди під назвою «Григорій Сковорода: людина і символ».



  • 06.12.2012 p. У читальному залі № 1 навчального корпусу № 4 до вашої уваги представлено виставку літератури за темою «Мудрості вселюдської скарбниці відкривав» – до 290 р. від дня народження українського просвітителя, філософа, поета, музиканта Г. С. Сковороди.



  • 06.12.2012 p. 30. 11. 12 в коридорі читального залу № 1 було відкрито виставку творчих робіт студентки ННІ педагогіки 5 курсу Оліщук Асі Борисівни. Виставка буде діяти до 29 грудня 2012 року.