Архів новин: жовтень 2018 року

29.10.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку "Halloween" (книги, які слід читати на Хелловін).

29.10.2018 р. Для студентів 1-го курсу ННІ іноземної філології бібліотекарі провели інформаційно-бібліографічні огляди.

26 жовтня 2018 року для студентів 1-го курсу ННІ іноземної філології на базі бібліотеки ННІ іноземної філології бібліотекарями Власовою Євгенією Георгіївною та Невмержицькою Веронікою Олександрівною проведено інформаційно-бібліографічний огляд нових підручників з перекладу та сучасних лексикографічних джерел на тему «Майбутнім перекладачам» та інформаційно-бібліографічний огляд англійської та американської художньої літератури на тему «Літературні скарби: англомовна проза». Бібліотекар абонементу художньої літератури Колодюк Світлана Володимирівна презентувала інформаційно-бібліографічний огляд з відкритим переглядом літератури «Літературний диліжанс: сторінками цікавих книжок».

25.10.2018 р. Для студентів 5-го курсу фізико-математичного факультету на базі наукового читального залу бібліотеки завідувачем відділу Тетяною Вікторівною Власовець проведено практичне заняття з «Основ наукових досліджень».

Присутніх ознайомили з можливостями нових віртуальних сервісів сайту бібліотеки, особливостями наповнення та здійснення пошуку за допомогою електронного каталогу, баз даних дисертацій та авторефератів. Ця інформація є важливою та корисною для здійснення наукового пошуку молодими дослідниками.
Дякуємо Королюк Олені Миколаївні за співпрацю та ініціативу формувати у студентів інформаційну культуру.

25.10.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «В об’єктиві – творча особистість», на якій представлено підручники та посібники з методики викладання іноземних мов, що стали результатом багаторічної наукової та педагогічної роботи професора Житомирського державного університету імені Івана Франка Лариси Вадимівни Калініної.

23.10.2018 р. Вперше в м. Житомирі 23 жовтня 2018 року відбулася зустріч студентів з директором Фонду Олени Пінчук Ольгою Руднєвою та координатором спільноти стипендіатів Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA» Іриною Беседою.

Вперше в м. Житомирі 23 жовтня 2018 року на базі читального залу № 1 бібліотеки Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася зустріч студентів одразу з представниками двох приватних соціальних фондів. Виконавчий директор Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва виступила з лекцією «Чому майбутнє краще за сьогодення?», а координатор спільноти стипендіатів Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA» Ірина Беседа провела презентацію стипендіальної програми «Завтра.UA», яка стартувала 17 жовтня 2018 року. З інформацією про умови конкурсу можна ознайомитись на сайті програми, на сайті університету та бібліотеки. Закликаємо студентів активно брати участь у конкурсі та користуватися всіма можливостями стипендіальної програми «Завтра.UA», адже своє майбутнє ми творимо сьогодні.

22.10.2018 р. В читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Тріади в математиці» (функції, границі, інтеграли).

22.10.2018 р. До уваги студентів 3-6 курсів денної форми навчання! Всеукраїнська благодійна організація "Фонд Віктора Пінчука – соціальна ініціатива" у 2018 - 2019 н.р. проводить відкритий конкурс Стипендіальної програми «Завтра.UA». Переможці конкурсу будуть отримувати від Фонду стипендію протягом року.

За десять років співпраці з Фондом 38 студентів вже отримали стипендії. Розмір стипендії складає 2240 грн. на місяць протягом року.
Умови конкурсу можна завантажити на сайті бібліотеки.


Студенти самі подають всі документи через електронну форму реєстрації на сайті програми з 17 жовтня 2018 року по 30 листопада 2018 року. Однак, можна звертатися у центральний корпус бібліотеки університету (ІІ поверх) за консультацією та допомогою до уповноваженого представника Програми в університеті – Краснобокої Тетяни Вікторівни.
Також, можна звертатись за телефоном 0(412)43-15-21.


Будемо раді допомогти.

19.10.2018 р. Сьогодні студенти 5-го курсу фізико-математичного факультету відвідали практичне заняття з «Основ наукових досліджень».

Основна мета заходу – підвищення інформаційної культури користувачів бібліотеки та можливість здійснення пошуку інформації у бібліотеці та за її межами. Заняття проходило у науковому читальному залі бібліотеки за адресою вул. В. Бердичівська, 38, другий поверх. Завідувач відділом Тетяна Власовець приділила особливу увагу огляду сайту бібліотеки, нових віртуальних сервісів, наповненню електронного каталогу, баз даних дисертацій та авторефератів. Присутні отримали важливу та цікаву інформацію, яка буде корисною при написанні наукових робіт.
Дякуємо Королюк Олені Миколаївні за ініціативу формувати у студентів інформаційну культуру.

18.10.2018 р. Студенти першого курсу відвідують майстер-класи у бібліотеці.

У читальному залі проведено майстер-клас для студентів 1 курсу, 14 групи Соціально-психологічного факультету.
Бібліотекарі ознайомили студентів з електронним каталогом, довідково-бібліографічним апаратом та розповіли про правила користування читальним залом. Дякуємо Загурській Інні Станіславівні за співпрацю з бібліотекою та формування інформаційної культури у студентів.

16.10.2018 р. У науковому читальному залі (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено виставку "Шляхами бібліотечної історії"- до 99-річчя ЖДУ ім. Івана Франка.

Пропонуємо до перегляду фото штампів, які подані в хронологічному порядку. На штампах відображаються назви бібліотеки в різні роки її існування з кінця XIX століття.

16.10.2018 р. В читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Життя у стилі ЖДУ» – до 99-річчя ЖДУ ім. Івана Франка.

16.10.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка"Наукові здобутки університету - праці наших викладачів" (до дня народження ЖДУ ім. І. Франка).

12.10.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено книжкову виставку "Літературні надбання наших викладачів".

12.10.2018 р. До Дня українського козацтва в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито виставку «У всі часи, у всі віки славу Україні приносять козаки» (сторінками періодичних видань).

11.10.2018 р. У вівторок, 23 жовтня 2018 року, о 12:00 в рамках старту 13-го конкурсу Cтипендіальної програми «Завтра.UA» Ольга Руднєва, виконавчий директор Фонду Олени Пінчук, зустрінеться зі студентами.

Ольга Руднєва розповість про те, як трансформується світ та як молодому поколінню пристосуватися до мінливого майбутнього. Також Ольга розкаже про важливість соціальної відповідальності як великих корпорацій, так і окремих людей, та роль штучного інтелекту, нових засобів комунікації та медіа у нашому житті. Крім того, на події буде презентовано стипендіальну програму «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука. Студенти дізнаються про можливості та переваги програми, а також про те, як правильно подати заявку на конкурс, про етапи відбору стипендіатів та підтримку, яку надає Фонд Віктора Пінчука.
Захід відбудеться в Житомирському державному університеті імені Івана Франка, навчальний корпус №4, Читальний зал №1 (Житомир, вул. Велика Бердичівська, 40).
Для участі просимо зареєструватися за посиланням. Ольга Руднєва, очолює Фонд Олени Пінчук з квітня 2004 року (до листопада 2017 р. – Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД»). Раніше Ольга працювала в Міністерстві охорони здоров’я, в неурядовому секторі, а також була співзасновником та керівником видавничого дому «Жіноче здоров’я». Під керівництвом Ольги були реалізовані наступні проекти:

    - реконструкція дитячого будинку «Берізка»;
    - благодійний концерт Сера Елтона Джона в 2007 році в Києві, благодійний концерт гурта Queen в 2008 році в Харкові, благодійний концерт напередодні фіналу ЄВРО 2012 в Києві;
    - проект Віктора та Олени Пінчук «Медсанбат» з підготовки та оснащення військових медиків, 2014-2015 рр.;
    - мультиформатна кампанія в медіа «Зупинимо СНІД доки він не зупинив нас»;
    - менторський проект для жінок «Я зможу» в партнерстві з фундацією Coca-Cola (2017-2018 рр).
Ольга є експертом в неприбуткових організаціях, з фандрайзінгу, соціальній корпоративній відповідальності, в питаннях поліпшення доступу до медичних послуг у країнах, що розвиваються, у розробці та проведенні медіа-кампаній. У 2018 році Ольга увійшла в список найвпливовіших жінок Украйни по версії журналу «Новое Время».

10.10.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка "Славетні шляхи українського козацтва" - до Дня захисника України, Дня українського козацтва.

Де́нь Украї́нського коза́цтва — свято України. Відзначається щорічно 14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

09.10.2018 р. В читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Галерея образів» - до дня художника.

08.10.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до Всесвітнього дня учителя діє виставка «Cradles of Knowledge», на якій представлені журнали та книги, що містять цікаві факти про освіту в різних країнах.

05.10.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до Дня Німецької єдності діє виставка «Der Fall der Mauer…», на якій представлені книги та журнали з країнознавства та новітньої історії Німеччини.

День Німецької єдності (нім. Tag der Deutschen Einheit) — національний день Німеччини, що святкується 3 жовтня. Цього дня у 1990 році відбулося об’єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччину. Процес об'єднання Німеччини розпочався 9 листопада 1989 року - в день падіння Берлінської стіни. Зазвичай цього дня проводяться святкові церемонії та фестивалі щораз в іншому місті Німеччини.

05.10.2018 р. Вітаємо з Днем працівника освіти!!!

04.10.2018 р. Студенти першого курсу відвідують майстер-класи у бібліотеці.

3-4 жовтня у читальному залі проведено "Майстер-класи" для студентів 1 курсу, 11, 16, 17 груп ННІ педагогіки. Бібліотекарі ознайомили студентів з електронним каталогом, довідково-бібліографічним апаратом та розповіли про правила користування читальним залом. Також студенти відвідали науково-методичний відділ бібліотеки, де заввідділом Тетяна Власовець продемонструвала методику роботи з сайтом бібліотеки та ознайомила з фондом літератури науково-методичного відділу.
Дякуємо Гужановій Тетяні Сергіїні та Рудницькій Нелі Юріївні за співпрацю з бібліотекою та формування інформаційної культури у студентів.
Запрошуємо усіх бажаючих на серію майстер-класів «Твоя бібліотека вдома».

04.10.2018 р. Продовжуємо видавати комплекти книг для студентів заочної форми навчання.

03.10.2018 проведено зустріч із студентами 1 курсу (магістратура, перехресний вступ, заочна форма навчання) напрямку «Дошкільна освіта». Студенти записалися до бібліотеки, отримали підручники на навчальний рік. Бібліотекар Аліна Мельниченко провела бібліографічний огляд літератури «Дошкільне навчання». Заввідділом Тетяна Власовець продемонструвала методику роботи з сайтом бібліотеки, провела майстер-клас роботи з електронним каталогом, розповіла як підібрати літературу до виконання наукової роботи та ознайомила з фондом літератури науково-методичного відділу.
Дякуємо Шансковій Тетяні Ігорівні за співпрацю з бібліотекою та формування інформаційної культури у студентів.
Запрошуємо усіх бажаючих на серію майстер-класів «Твоя бібліотека вдома».

04.10.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Художність і філософія в творчості Дені Дідро», присвячену 305-річчю вiд дня народження французького фiлософа, просвiтителя, письменника.

03.10.2018 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка до Дня українського козацтва та Дня захисника рідної землі.

Україна народилася не вчора, а її народ тисячоліттями живе на своїй землі, змінюючи назву та державну приналежність, проте не змінюючи своєї сутності та прагнення до самостійного життя. Щось їм вдалося, щось – ні, але зрозуміло, що кожному поколінню треба вміти відстояти своє. У полум’ї воєнних конфліктів народжувалося те, що згодом назвуть європейською цивілізацією. Центральною подією нашої історії була Козацька революція середини 17 століття, яка активізувала нову політичну еліту – козацтво. Нині ми відзначаємо День українського козацтва та про пропонуємо книжкову виставку, яка допоможе сучасним українцям усвідомити власну позицію щодо тих подій та знати героїчне минуле.

03.10.2018 р. До Всесвітнього дня учителя в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Учитель – то достойний знань вінець!».

02.10.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку "Україна в далеких іменах".

02.10.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка "У тварин є права і вони розумні, тому що вони є частиною природного закону" (Жан-Жак Руссо) - до Всесвітнього дня захисту тварин.

Всесвітній день тварин — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, що святкується кожного року 4 жовтня. Історія цього дня починається із міжнародного конгресу прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Дата проведення всесвітнього дня тварин була вибрана не випадково. 4 жовтня — день пам'яті про Франциска Ассізького, одного з найшанобливіших в католицькій церкві святих. Франциск Ассізький вважається за покровителя тварин, тому учасники конгресу і зупинилися саме на цьому дні. Ідея проведення подібного дня прижилася по всьому світу і в 2008 році різні заходи, присвячені цій даті, пройшли вже в 66 країнах світу. Крім того, Всесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

01.10.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до Міжнародного дня перекладача діє виставка «Переклад як творчість», на якій представлена література з перекладознавства.