Архів новин: листопад 2016 року

30.11.2016 р.У бібліотеці природничого факультету діє виставка «Стиль життя – здоров’я» – до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту (англ. AIDS) – сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція (англ. HIV-infection, HIV/AIDS). ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.

1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом. На виставці представлена література про лікування, профілактику ВІЛ/СНІДу, матеріал з періодичних видань.

30.11.2016 р.На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відомий з початку 80-х років ХХ століття. До теперішнього часу відомі його природа і структура, шляхи передачі та життєздатність вірусу. ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету. Єдиний спосіб з’ясувати присутність ВІЛ в організмі – провести спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Говорячи на цю тему, не можна не згадати про людей, які живуть з ВІЛ і СНІД. Не варто забувати про те, яку важливу роль відіграє для них підтримка суспільства і тих, хто знаходиться поряд з ними. ВІЛ і СНІД викликають страх і занепокоєння, які часто виявляються перебільшеними. Люди бояться заразитися ВІЛ при звичайному побутовому контакті. Ці страхи не обґрунтовані. Звичайний контакт з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІД, абсолютно безпечний. Всі шляхи передачі ВІЛ добре досліджені і науково доведені.

    ВІЛ не передається:
  • при рукостисканні або обіймах;
  • через піт чи сльози;
  • при кашлі та чханні;
  • при використанні загальної посуду чи постільної білизни;
  • при спільному використанні ванни і унітазу;
  • при колективних видах спорту;
  • при перебуванні в одному приміщенні;
  • в громадському транспорті;
  • від тварин чи при укусах комах;
  • при поцілунку (через слину, так як концентрації вірусу в слині недостатньо для інфікування. За всю історію вивчення ВІЛ/СНІД не було зафіксовано жодного випадку зараження цим способом).
    Шяхи передачі:
  • кров;
  • незахищений статевий акт;
  • мати – дитина (внутрішньоутробно через плаценту від ВІЛ-інфікованої матері; під час пологів – при контакті плоду з інфікованою кров'ю або секретами матері, або при заковтуванні плодом материнської крові або інших рідин та при вигодовуванні грудьми або грудним молоком ВІЛ-інфікованої матері).

29.11.2016 р.У бібліотеці ННІ іноземної філології до 135-річчя від дня народження видатного австрійського письменника Стефана Цвейга (1881-1942) діє книжкова виставка «Стефан Цвейг: нездійсненні надії», на якій представлені твори автора німецькою мовою.

28.11.2016 р.У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Історичні постаті України в художній літературі».

24.11.2016 р.На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Знавець людського серця», присвячену 135-річчю від дня народження Стефана Цвейга, австрійського письменника.

24.11.2016 р.До Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр. у бібліотеці ННІ іноземної філології відкрито виставку “Lessons of the Holodomor”.

23.11.2016 р.На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг «Перед любов’ю голову схиляю» – до 135-ї річниці від дня народження Стефана Цвейга, австрійського письменника.

22.11.2016 р.На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) діє поличка ювіляра, до 120 річниці з дня народження Віктора Косенка.

Український композитор, піаніст, педагог Віктор Степанович Косенко народився 23 листопада 1896 в Петербурзі.

Він був справжнім вундеркіндом, ще у віці шести років, не знаючи нот, з голосу грав «Патетичну сонату» Бетховена. Одному з небагатьох українських композиторів того часу – Косенкові пощастило отримати європейську музичну освіту. Його дитинство пройшло у Варшаві. Унікальні здібності хлопчика розвивали професори Варшавської консерваторії. Музичну освіту Косенко продовжив у метрів Петербурзької консерваторії. Її тодішнім директором був відомий російський композитор Олександр Глазунов. Оцінивши обдарованість Косенка, Глазунов звільнив його від платні за навчання. У Петербурзі юний музикант зустрічався з Рахманіновим, Скрябіним.

З 1918 року Косенко викладав у Музичному технікумі у Житомирі (пізніше – директор Житомирського музичного училища), у 1938 році училище назвали його ім'ям. З 1929 року викладав у Київському музично-драматичному інституті (з 1932 – професор). У 1934-37 роках працював у Київській консерваторії.

Більшу частину життя Віктор Степанович прожив у Житомирі. Тут Косенко і його друзі-музиканти створили мистецьке середовище, яке не поступалося столичному. Як згадує співачка Зоя Гайдай, їхніми слухачами були, насамперед, селяни, робітники і солдати. На життя молодий Косенко заробляв ілюструючи музикою німі фільми. Сучасники розповідають, що глядачі бігали за ним із кінотеатру в кінотеатр, щоб послухати дивовижну гру музиканта. Адже Косенко був феноменальним піаністом.

В історію української музики Віктор Косенко увійшов, насамперед, як неперевершений лірик. Спадщина митця налічує 250 творів різних жанрів, його вокальна, камерна і симфонічна творчість наповнена романтичними інтонаціями слов'янської музики і народної пісні. Він залишив після себе десятки творів, які увійшли до золотого фонду української фортепіанної музики. Серед них «Альбом дитячих п'єс», на якому зростало багато поколінь юних піаністів. Композитор прожив лише 42 роки. Уже професор Київської консерваторії, Косенко створив симфонічну «Молдавську поему», яку так і не зміг почути. Вона прозвучала лише в наші дні.

22.11.2016 р.У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Болючий пам'яті уламок» - до дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

22.11.2016 р.У читальному залі гуртожитку № 4 діє тематична книжкова виставка до Дня пам'яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

"Збудуйте пам'яті негаснучий собор!
Про них співаю я сьогодні.
Про усіх кого нема"

(В. Сосюра)

18.11.2016 р.16 листопада проведено тренінг з користування електронним каталогом для студентів 13 групи природничого факультету.

18.11.2016 р.На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг: «Три трагічні Базари» до 95-ї річниці Базарської трагедії Народицького району.

17 листопада 1921р. радянські війська під командуванням Г. Котовського поблизу с. Малі Міньки (Житомирська обл.) оточили близько 1 тис. бійців Волинської групи армії УНР, яка здійснювала Листопадовий рейд. В ході жорстокого бою понад 400 бійців загинуло, 537 опинилося в полоні. Значна частина поранених померла в лазаретах, частина старшин була направлена до штабу для допиту. Останні 359 полонених рішенням надзвичайної трійки, були засуджені на кару смерті. Полонених перевели до с. Базар, де розмістили в церкві. Ніхто з них не скористався пропозицією зберегти життя переходом на бік РСЧА. Вранці 23 листопада вони були розстріляні і згодом поховані біля церкви. Так трагічно завершився листопадовий похід армії УНР.

18.11.2016 р.Бібліотекарі університету взяли участь у науково-практичній конференції "Віртуальне бібліотечне обслуговування в контексті взаємодії бібліотеки і користувача", що відбулась 17 листопада у бібліотеці Житомирського національного агроекологічного університету.

17.11.2016 р.Відео тренінг на тему: «Твій вибір».

Наближається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня. Ця міжнародна пам’ятна дата присвячена питанню боротьби з одним з найстрашніших захворювань XX і XXI століть – синдромом набутого імунодефіциту (СНІД). Заснувала Всесвітній день боротьби зі СНІДом Організація Об’єднаних Націй, вперше він відзначався у 1988 році.

СНІД – це стан, який розвивається у людини на тлі ВІЛ-інфекції. На сьогоднішній день не існує ліків, які могли б вилікувати від ВІЛ, а зараженість цим вірусом набула пандемічного характеру. Тому боротьба з ВІЛ та СНІДом носить глобальний характер і стоїть у списку найбільш важливих завдань всього людства на одному з перших місць.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це щорічна подія, метою якої є привернення уваги громадськості до питань боротьби з цією страшною загрозою. У багатьох країнах у цей день проводяться різноманітні тематичні заходи, спрямовані на профілактику зараження ВІЛ, а також на допомогу вже інфікованим людям.

З цієї нагоди бібліотекарями ННІ іноземної філології була організована зустріч зі студентами 1 курсу за участі представника Всеукраїнської благодійної організації «АСЕТ» міста Житомира Захарчук Єлизавети, яка провела відео тренінг на тему: «Твій вибір». Мета зустрічі – профілактика ВІЛ/СНІДу та пропаганда здорового способу життя серед молоді.

16.11.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє виставка «Київська Русь та проблеми державності» – сторінками періодичних видань.

16.11.2016 р. У бібліотеці природничого факультету представлено виставку: «Психологія – наука про душу», де висвітлено головні аспекти психології, котрі пов’язані з розвитком психіки, соціальними передумовами, діяльністю, поведінкою та духовним станом людини.

14.11.2016 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє книжкова виставка під назвою «Відкриваючи словник…».

На виставці у відкритому перегляді представлені лексикографічні джерела різними мовами.

14.11.2016 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг: «Душа моя від пісні порадіє», до 80-ї річниці від дня народження поета Миколи Сингаївського, автора пісні «Чорнобривці».

10.11.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Ядерна і атомна фізика».

10.11.2016 р. На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено книги до днів вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-1933.

Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках шляхом створення штучного масового голоду, що призвів до багатомільйонних людських втрат.

Дослідники називають різні цифри загиблих під час голодомору: 5, 7, 9 та 10 мільйонів. Але, в будь-якому випадку, мова йде про МІЛЬОЙНИ безневинних жертв. А з урахуванням непрямих жертв (внаслідок повного фізичного виснаження, тифу, кишково-шлункових отруєнь, канібалізму, репресій, самогубств на ґрунті розладу психіки та соціального колапсу), за приблизними підрахунками, голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.

Понад 20 країн визнали голод в Україні 1932-33 рр. геноцидом української нації.

10.11.2016 р. З початку навчального року бібліотекарями читального залу № 1 проведено мастер-класи з користування електронним каталогом для всіх студентів першіх курсів історичного, фізико-математичного факультетів; ННІ педагогіки; 10, 11, 12, 13 груп соціально-психологічного факультету та 11 і 12 груп ННІ філології та журналістики. Робота триває! Запрошуємо до співпраці.

9.11.2016 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології проведено зустріч зі студентами 16 групи.

Бібліотекар Власова Євгенія Георгіївна ознайомила студентів з енциклопедіями і словниками англійської, німецької, французької, китайської, японської мов та ін. Також студентам у відкритому доступі була представлена література серії “The Millennium Library”, до якої входять твори знаменитих письменників і поетів, представників різних країн і культур, праці відомих філософів, а також Біблія і Коран англійською мовою.

9.11.2016 р. 8 листопада у науковому читальному залі проведено практичне заняття з "Основ наукових досліджень".

Студенти 34 групи ННІ філології та журналістики дізнались про можливості пошуку інформації в електронному каталозі та традиційних карткових каталогах, у книжкових фондах та на сайті бібліотеки.

9.11.2016 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Геній із душею мученика», присвячену 195-річчю від дня народження Ф. М. Достоєвського.

8.11.2016 р. 8 листопада у читальному залі № 1 бібліотеки ЖДУ імені Івана Франка відбувся майстер-клас по вишивці весільного рушника.

Українська обрядовість з давніх-давен пов’язана з вишитим рушником. Цей атрибут супроводжує українців впродовж всього життя... Неможливо уявити без вишитого рушника і традиційне українське весілля. Саме він вважався символом сімейного щастя, тому рушник з вінчання пара зберігала впродовж всього життя.

Як вишити весільний рушник? Яких правил дотримуватися, у які повір’я вірити? У цих питаннях, якими задається нині майже кожна наречена, допомогла розібратися майстер народної творчості Прохорчук Світлана. Майстриня народної вишивки відкрила для студентів 32 групи ННІ філології та журналістики таємниці та традиції виготовлення весільного рушника.

Вишивка весільного рушника – це досить сакральне дійство, від якого залежить щастя й добробут молодої родини та доля їх майбутніх дітей. Першим вишивають правий кінець рушника: це «чоловіча» сторона, яка має енергетичний заряд "плюс". Відповідно протилежний кінець рушника – жіночий, вишивається останнім і носить знак "мінус". Починати роботу найкраще у четвер. Вишивка має бути дуже охайною: без довгих протягнутих ниток та без вузликів на зворотному боці роботи. В народі кажуть: «Лицьова сторона – для людей, а виворітна – для Бога». Середина рушника має бути білою (без вишивки), що символізує чисте, світле майбутнє та Боже благословення. А ще у давнину на рушник ставали навколішки. Тепер же молоді стають взутими ногами. Тому центр рушника має бути без вишивки, оскільки на неї ставати не можна. Особливо на райських птахів, а також на квіти, щоб не затоптати своє гарне й квітуче подружнє життя.

Весільний рушник – це оберіг, призваний захищати подружжя від усіляких негараздів. Магічність несуть у собі символи у візерунках. Тому до їх добору потрібно віднестись досить вдумливо, адже, вишиваючи весільного рушника – вишиваєш свою долю!

8.11.2016 р. 7 листопада у бібліотеці проведено профорієнтаційну екскурсію зі студентами бібліотечного відділу коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка.

Студенти мали можливість почути про історію створення університету і бібліотеки, основні відомості щодо діяльності університету та особливості роботи бібліотеки вищого навчального закладу, ознайомились з сайтом бібліотеки та здійснили пошук у електронному каталозі.

8.11.2016 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє книжкова виставка до Дня української писемності та мови "Мова - то цілюще народне джерело, і хто не припадає до нього вустами, той сам висихає від спраги". (В. Сухомлинський)

7.11.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь» – до Дня української писемності і мови.

7.11.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Співець зневажених і скривджених» – до 195-річчя Ф. М. Достоєвського (1821-1881), російського письменника.

4.11.2016 р. 03.11.2016 у читальному залі гуртожитку № 4 відбувся літературно-музичний вечір "Очима ти сказав мені люблю".

У вечорі приймали участь студенти ННІ філології та журналістики Денисенко Олена (14 група), Белько Влада (23 група), Гайда Оксана (61 група).

Присутні: заступник директора ННІ філології та журналістики з виховної роботи Масловська Марія Володимирівна, комендант гуртожитку № 4 Башинський Петро Броніславович, працівники гуртожитку № 4, працівники бібліотеки та студенти університету.

4.11.2016 р. У науковому читальному залі бібліотеки проведено практичні заняття з «Основ наукових досліджень» зі студентами 24 та 25 груп ННІ іноземної філології.

Більше фото тут.

3.11.2016 р. Тренінг з користування електронним каталогом для студентів.

Бібліотекарями природничого факультету проведено тренінг з користування електронним каталогом для студентів 12 групи природничого факультету і бесіду «Велетень науки» – до 305 річниці від дня народження М. В. Ломоносова (1711-1765), вченого натураліста світового значення, енциклопедиста, хіміка і фізика.

1.11.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Житомир – маленьке місто з великою історією».

1.11.2016 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку "Забуті книги на полицях".