Архів новин: лютий 2017 року

28.02.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Художня палітра жінок-письменниць».

24.02.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Життя – видовище, трагедія жива…», присвячену 215-річчю від дня народження Віктора Гюго, французького поета і письменника.

23.02.2017 р. На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) діє поличка ювіляра, присвячена 130 річниці від дня народження Леся Курбаса.

Лесь Курбас (повне ім’я – Олександр-Зенон Степанович Курбас) – театральний реформатор, славетний режисер театру й кіно, актор, письменник, педагог.

Народився 25 лютого 1887 року в місті Самбір (тепер Львівської області) у родині акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів (за сценою Яновичі). Батько його, хоча й був мандрівним українським актором, проте і в бідності своїй прагнув дати Олександрові гарну освіту.

Лесь Степанович навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Тому цілком природно, що Лесь увібрав у себе все те, що могла дати йому європейська культура. Вже тоді Курбас мріяв працювати в Наддніпрянській Україні, де існував сильний демократичний театр Садовського (Київ) і де поруч була висока театральна культура.

1916 року його мрія здійснилась, він вступає до цього театру. Акторська творчість Курбаса в театрі Миколи Садовського обіцяла розвинутися, але сталося так, що він приніс свій акторський талант у жертву режисерському. Головна увага й енергія молодого митця були скеровані на організацію студії молодих акторів, з якої виріс згодом Молодий театр. Назва «Молодий театр» з'явилася вже влітку 1917 року. Молодий театр – це театр пошуків нових форм втілення сучасної та класичної драматургії. З цього театру взяли початок кілька українських театрів.

Влітку 1920-го Лесь Курбас зібрав своїх кращих акторів, хто добровільно приєднався з Київського театру ім Шевченка, і під назвою «Кийдрамте»(Київський драматичний театр) трупа почала своє турне по містах Київщини. Спочатку осіли у Білій Церкві, потім в Умані.

Лесь Курбас був засновником спочатку політичного (1922-1926), а потім і філософського (1926-1933) театру в Україні. У виставах свого філософського театру «Березіль» (Харків) Курбас малює всесвіт, де головним стає особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях. Лесь Курбас і «березільці» знайшли свого драматурга, п'єси якого були співзвучні їхнім естетичним засадам. Таким драматургом став Микола Гурович Куліш

П'єси М. Куліша «Народний Малахій», «Мина Мазайло», на жаль, не знайшли розуміння у критики. Проти Леся Курбаса були висунуті звинувачення в «похмурості», викривленні оптимістичної радянської дійсності.

Багато чого з творчих пошуків Курбаса не розумілося широкими масами глядачів. Це стосується і його вистави «Маклена Граса», яка досягає справжньої філософської глибини. Але незважаючи на несприятливу для творчості атмосферу нерозуміння, недоброзичливості, Лесь Курбас не занепадав духом, він до останньої можливості вів боротьбу з поширеними у той час тенденціями спрощенства, вульгаризації мистецтва. Опоненти ж щонайменшу невдачу Л. Курбаса завжди розцінювали як цілковитий провал театру.

Можливо, саме тому, що режисер не відступив, не поступився своїми переконаннями, його було наклепницьки обмовлено, звільнено з посади керівника «Березолю» і заарештовано у Москві, де він кілька місяців працював у єврейському театрі на Малій Бронній.

Його було вислано на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу на Медвежу Гору, потім його відправили на Соловки. 1937 року після повторного суду його було розстріляно, а 1957 року реабілітовано. Посмертно.

1989 року на фасаді Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка було встановлено меморіальну дошку в пам'ять про Леся Курбаса, а «Мала сцена» театру знову отримала назву «Березіль».

У Львові працює один з найкращих театрів України - Львівський академічний театр імені Леся Курбаса

21.02.2017 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг: «Мова народу – генетичний код національної культури, запорука самобутності та самозбереження», до Дня рідної мови.

07.02.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Неперевершений майстер критичного реалізму», присвячену 205-річчю від дня народження Чарлза Діккенса, англійського письменника.

06.02.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Все, що душа довірила словам» (поетичні сторінки).