Архів новин: листопад 2017 року

30.11.2017 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє виставка до 295-річчя від дня народження українського філософа, поета, музиканта, педагога Григорія Сковороди (1722-1794 рр.)

“Володар дум - він мисленно зі мною.
Немов збагачуюсь його чуттям.
Я знов і знов живу Сковородою -
Його духовним словом і життям.”
М. Сингаївський

30.11.2017 р. До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом бібліотекарями ННІ іноземної філології та бібліотекарями природничого факультету було організовано зустріч зі студентами.

Зі студентами I курсу інституту іноземної філології та I і II курсів природничого факультету відбулася зустріч з представником Всеукраїнської благодійної організації «АСЕТ» міста Житомира Захарчук Єлизаветою, яка провела відеотренінг на тему «Твій вибір». Мета зустрічі – профілактика ВІЛ/СНІДу та пропаганда здорового способу життя серед молоді.

29.11.2017 р. Заступник директора бібліотеки Громницька Н. К. провела історико-краєзнавчу екскурсію для студентів 31 групи природничого факультету.

Почали подорож з далекого 1833 року, з відкриття першої чоловічої гімназії у Житомирі, далі мандрували насиченими подіями 20 століття, та завершили екскурсію новітніми знаннями у науковому читальному залі бібліотеки. Студенти виявили неабиякий інтерес до історії власної альма-матер та захопилися переглядом букіністичної літератури природничого циклу.

29.11.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Гортаючи книгу міста…».

28.11.2017 р. Шановні користувачі бібліотеки Житомирського державного університету ім. І. Франка! 30 листопада 2017 року в центральному корпусі бібліотеки - санітарний день.

Бібліотека для відвідувачів не працює. Вибачте за тимчасові незручності.

28.11.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Реалізм Альберто Моравіа», присвячену 110-річчю від дня народження італійського письменника.

27.11.2017 р. З ініціативи колективу читального залу № 1 та за підтримки заступника декана ННІ педагогіки Колесник Н. Є. відбувся майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

Не одну тисячу років тому лялька-мотанка увійшла у життя наших предків. Мовчазна лялька береже таємниці цілого роду, адже переходить із покоління в покоління, від матері до дитини. Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси і назва – МОТАНКИ. Оскільки робилась лялька-мотанка з тих матеріалів, які були під руками – чи то солома, чи старі непотрібні речі, а одягалась в клаптики матерії зі старого одягу матусь і бабусь, то й не дивно, що така лялька, зроблена власноруч, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена в усе своє, домашнє, рідне – вважалась оберегом у родині. Про це і багато чого іншого розповіла сьогодні студентам 22 групи ННІ педагогіки народна майстриня Людмила Заліщук. Студенти мали можливість створити ляльку власними руками, ознайомитись з виставкою літератури присвяченою ляльці-мотанці.

27.11.2017 р. У бібліотеці природничого факультету представлено виставку до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом «СНІД: подумай про майбутнє – обери життя!», яка попереджає про страшне соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). На сьогодні поширене серед країн усіх континентів.

24.11.2017 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) діє поличка ювіляра присвячена 215 річниці від дня народження наймолодшого казкаря Вільгельма Гауфа та 350 річниці від дня народження англійського прозаїка Джонатана Свіфта.

23.11.2017 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє виставка до Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

«Пам’ять ниє пухлиною мозку
І мільйонам утративши лік,
Воскреса наче вилитий з воску,
Тридцять третій розпроклятий рік.»
А. Шкуліпа

22.11.2017 р. У читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Тільки з пам’яті пам'ять не стерти» до дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.

21.11.2017 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка «Видатний генетик, основоположник наукової селекції рослин» - до 130-річчя з дня народження М. І. Вавилова (1887-1943) – академіка, вченого-генетика, ботаніка, географа, найбільш відомого роботами з ідентифікації центрів походження культурних рослин.

Присвятив своє життя вивченню і удосконаленню сортів пшениці, зернових та інших хлібних культур, які годують населення всього світу. На виставці представлено літературу про життєвий шлях та наукову діяльність вченого. Микола Іванович багато зробив для розвитку географічної науки. Здійснив 110 експедицій по всьому світі. Він автор теорії походження і географічного поділу культурних рослин, вчення про імунітет рослин, розробив закон гомологічних рядів у спадковій мінливості, дослідник найрізноманітніших територій земної кулі.

20.11.2017 р. До Дня Гідності та Свободи в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито виставку.

День Гідності та Свобо́ди – свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку в цей день двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…».

17.11.2017 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «Перлини народної мудрості: прислів’я та приказки».

На виставці у відкритому перегляді представлені фразеологічні словники англійської, української та німецької мов.

17.11.2017 р. Вітаємо всіх студентів – колишніх, нинішніх і майбутніх! З Міжнародним днем студента! Бажаємо успіхів у науці та творчості, гарного настрою, оптимізму та самореалізації! Пропонуємо перегляд бібліотечних подій у житті студентів.

16.11.2017 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено літературу до Всесвітнього дня дитини.

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини, як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності спрямованій на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини.
Конвенція ООН про права дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини, була ратифікована Україною ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року.

Яка б не була розумна і талановита дитина, вона все ж потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку.
Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
Дуже характерно, що саме 20-го листопада відзначають своє професійне свято, «День педіатра», і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей.

16.11.2017 р. Шановне студентство! Прийміть найщиріші привітання з Міжнародним днем студента від колективу бібліотеки Житомирського державного університету ім. І. Франка!

15.11.2017 р. Бібліотекарями ННІ іноземної філології проведено тренінг з користування електронним каталогом та електронною бібліотекою для студентів 14 групи.

15.11.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Інновації у виховній роботі».

14.11.2017 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє виставка до 105-річчя від дня народження українського поета Андрія Малишка (1912-1970 рр.).

"Поети - це скарби народні -
Не лірики, ні! Сурмачі!
І линуть в майбутнє сьогодні
Пісень його дивні ключі."
М. Нагнибіда

14.11.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Свято неслухняності», присвячену 110-річчю від дня народження Астрід Ліндгрен.

13.11.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє виставка «З досвіду логопедичної праці» – сторінками періодичних видань.

13.11.2017 р. У бібліотеці проведено профорієнтаційну екскурсію для студентів першого курсу коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка.

Заступник директора бібліотеки Громницька Н. К. провела профорієнтаційну екскурсію для студентів першого курсу спеціальності «Бібліотечна справа» коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка. Екскурсантів було ознайомлено зі спеціальностями усіх факультетів, інститутів університету, з особливостями обслуговування читачів цих структур, повідомлено про сайт, послуги, інформаційні ресурси, розкрито особливості та специфіку роботи бібліотеки закладу вищої освіти. Після екскурсії студенти виявили бажання продовжити знайомство з нашою бібліотекою.

10.11.2017 р. Літературно-музичний вечір «Воістину великий той, хто має велике милосердя».

Бібліотекар Вересівська Т. В. в актовому залі гуртожитку № 4 провела літературно-музичний вечір «Воістину великий той, хто має велике милосердя».
Брали участь студенти Матусевич Маргарита, Тімор Дарина, Белько Влада, Данчевська Руслана, Денисенко Олена, Грищенко Олександр, Діана Морару.
На вечорі були присутні студенти з різних факультетів та інститутів, працівники гуртожитку № 4. Всього 86 чоловік.
Відео з вечора можна переглядути за посиланням.

10.11.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Дзвони зраненої пам’яті», присвячену 145-річчю від дня народження Богдана Лепкого, українського письменника.

10.11.2017 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до 95-річчя від дня народження американського письменника Курта Воннегута діє виставка «Подорож у часі».

На виставці представлені книги та біографія автора англійською та російською мовами.

09.11.2017 р. У бібліотеці проведено бібліоквест «Сутінки».

Мета заходу – популяризація бібліотеки та послуг, залучення нових користувачів за допомогою оригінальної культурної програми, а також підвищення іміджу бібліотеки та статусу книги і читання у суспільстві.
На захід були запрошені студенти І курсу фізико-математичного факультету. Дійство відбувалось ввечері, коли в бібліотеці сутінки, користуватись можна було лише ліхтариками. Учасники здійснили надзвичайну подорож «закритими» місцями бібліотеки, де не ступала нога читача. Виконали цікаві завдання, прослухали поетичні твори у виконанні бібліотекарів, самі декламували вірші та співали пісні, давали відповіді на запитання вікторини. Вечір залишив море задоволення та незабутні враження.

09.11.2017 р. До Дня української писемності і мови в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь».

09.11.2017 р. Бібліотекарі природничого факультету провели екологічний екстрим: «За нас ніхто планету не врятує» (14 група, куратор Онищук І. П.) – захід на якому була подана інформація про екстремальні проблеми людства. Особлива увага була приділена популяризації книг та інформації екологічної спрямованості, в яких висвітлено глобальні проблеми екологічних катастроф.

08.11.2017 р. Вже традиційно на початку навчального року колектив читального залу № 1 проводить майстер-класи по використанню карткового алфавітного та електронного каталогів бібліотеки для студентів 1-х курсів, ознайомлюють з правилами користування читальними залами, режимом роботи тощо.

Нас вже відвідали :
11. 09. 17 – 12 гр. соц.-псих. ф-т (11 чол.)
21. 09. 17 – 12 гр. ННІ педагогіки (дошк. виховання) з/в (9 чол.)
26. 09. 17 – 11 гр. фіз.-мат. ф-т (10 чол.)
27. 09. 17 – 12 гр. фіз.-мат. ф-т (15 чол.)
28. 09. 17 – 13 гр. фіз.-мат. ф-т (15 чол.)
03. 10. 17 – магістри ННІ педагогіки (19 чол.)
17. 10. 17 – магістри ННІ педагогіки (7 чол.)
23. 10. 17 – 14 гр. ННІ педагогіки (дошк. виховання) (30 чол.)
07. 11. 17 – 11 гр. соц.-псих. ф-т (13 чол.)
08. 11. 17 – 13, 14 гр. соц.-псих. ф-т (41 чол.)
11 гр. ННІ педагогіки (30 чол.)
Робота триває!

08.11.2017 р. Бібліотекар абонементу художньої літератури провела інформаційно-бібліографічний огляд з відкритим переглядом літератури «Бібліофреш».

Студенти 13 групи природничого факультету ознайомились з різножанровою художньою літературою, новими книжковими надходженнями та з сайтом бібліотеки. Студентів, які виявили бажання записано до абонементу художньої літератури.

06.11.2017 р. У бібліотеці природничого факультету представлено виставку: «Мова – то серце народу: гине мова, гине народ…» - до Дня української писемності та мови.

06.11.2017 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка до Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр.: «Піст від диявола».

День пам'яті жертв голодомору — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

03.11.2017 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка: «Квітни, мово, зірнице слова» ( І. Огієнко) - до Дня української писемності та мови.

03.11.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Творчі моменти», присвячену 55-річчю від дня народження Ірен Роздобудько, української журналістки, письменниці.

02.11.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Забуті книги на полицях».

02.11.2017 р. Бібліотекарями ННІ іноземної філології проведено огляд літератури.

Студентам 15 групи були представлені енциклопедії і словники англійської, німецької, французької, китайської, японської та ін. мов, а також художні твори видатних англійських та американських письменників в оригіналі.

02.11.2017 р. Доступ до наукометричної бази даних Scopus відкрито.

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України № 1286 від 10.09.2017 року «Про надання доступу вищим навчальним закладам і науковим установам, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України, до електронних наукових баз даних» університет отримав доступ до міжнародної бази даних Scopus.
З повним переліком університетів та наукових установ МОН, які отримали доступ, можна ознайомитись за посиланням.
Доступ до наукометричної бази даних Scopus можна отримати з комп’ютерів, які знаходяться у локальній мережі університету та бібліотеки.
Відповідальна особа, для вирішення оперативних питань:
Ренькас Броніслава Мирославівна, 43-15-21

01.11.2017 р. У бібліотеці природничого факультету представлена виставка «Перша жінка-науковець – лауреат Нобелівської премії» - до 150 річниці з дня народження М. Склодовської-Кюрі (1867-1934), французького хіміка і фізика.

01.11.2017 р. 2 листопада о 19:00 годині відбудеться літературно-музичний вечір!

2 листопада о 19:00 годині в актовому залі гурожитку № 4 відбудеться літературно-музичний вечір «Воістину великий той, хто має велике милосердя». Запрошуємо всіх бажаючих.