Архів новин: жовтень 2016 року

28.10.2016 р. Традиційно фонди бібліотеки університету поповнюються за рахунок дарів від благодійників та авторів.

Нині нашій бібліотеці подаровано власну бібліотеку житомирянки Яковицької Любові Олександрівни. Прекрасна підбірка фундаментальної різножанрової художньої літератури зарубіжних авторів, підручники із різних галузей знань та науково-популярна література. Всього близько 300 книг. Частину книг буде прийнято у фонд бібліотеки, а іншу – буде виставлено на полиці буккросингу в гуртожитках університету. Щиро дякуємо Любові Олександрівні за цей дарунок.

27.10.2016 р. 26 жовтня бібліотекарями природничого факультету було проведено тренінг з користування електронним каталогом для студентів-хіміків 11 групи.

27.10.2016 р. Під час проведення Всеукраїнської конференції «Іван Франко в сучасному інтелектуальному просторі» 25. 10. 16 р. відділ обслуговування бібліотеки ЖДУ імені Івана Франка представив відкритий перегляд літератури «Народи славляться великими мужами: Івану Яковичу Франку – 160».

26.10.2016 р. Тренінг з користування електронним каталогом.

25-26 жовтня бібліотекарями ННІ іноземної філології проведено тренінг з користування електронним каталогом для студентів 14, 15 і 17 груп. Також студентам 14 і 15 груп було представлено художні твори видатних англійських та американських письменників, якими багатий фонд нашої бібліотеки.

26.10.2016 р. У рамках святкування Дня університету та з нагоди 160 річниці від дня народження Івана Франка 26 жовтня у бібліотеці було проведено виховну годину зі студентами 12 групи фізико-математичного факультету «Тричі мені являлася любов…»

26.10.2016 р. Практичні заняття з «Основ наукових досліджень» зі студентами другого курсу ННІ іноземної філології проведено у науковому читальному залі бібліотеки.

Студенти відвідали науковий читальний зал, що розташований в центральному корпусі бібліотеки, де мали змогу доторкнутись до найдревніших книжок та наукових робіт викладачів і студентів.

Завідувач науково-методичного відділу Тетяна Бондарчук розповіла про історію створення бібліотеки, її структуру, пошук інформації в електронному каталозі та на сайті бібліотеки, детально ознайомила із фондами наукового читального залу, перлиною якого є зібрання букіністичної літератури.

Бібліотекар абонементу художньої літератури Світлана Колодюк ознайомила з особливостями фонду свого відділу та матеріалами, які розміщено на сайті бібліотеки університету.

Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Аліна Мартинюк розповіла про алгоритм пошуку інформації в традиційних карткових каталогах: алфавітному та систематичному та представила бібліографічну продукцію бібліотеки.

Заняття зі студентами 22 та 23 груп ННІ іноземної філології.

Заняття зі студентами 26 групи ННІ іноземної філології.

Заняття зі студентами 21 групи ННІ іноземної філології.

25.10.2016 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка країнознавчої літератури під назвою «Click on Britain».

До уваги читачів у відкритому перегляді представлені книги та журнали англійською мовою про характер та звичаї британців, їх історію та культуру.

25.10.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Дивосвіт українського народного мистецтва».

24.10.2016 р. На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) діє поличка ювіляра до 135 річниці від дня народження Пабло Пікассо.

Пабло Руїс Пікассо (повне ім'я – Пабло Дієго Хосе Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Сіпріано де ла Сантісіма Трінідад Кліто Руїс-і-Пікассо) – іспанський і французький художник, працював в основному у Франції, один із найвидатніших митців XX століття. Народився художник в Малазі 25 жовтня 1881 року. Геній Пікассо виявив себе рано: у віці 10 він написав свої перші картини, а в 15 він блискуче склав приймальний іспит у Школу витончених мистецтв в Барселоні.

Пікассо винахідник нових форм живопису, новатор стилів і методів, і один з найбільш плідних художників в історії, він створив більш ніж 20 тисяч робіт. Експерти називають Пікассо «найдорожчим» художником у світі – 4 травня 2010 року картину митця «Оголена на тлі бюста і зеленого листя» було продано на аукціоні Christie's за 106482 млн. доларів США, що стало рекордом, тобто найдорожчим шедевром мистецтва, будь-коли проданим у світі.

Ім’я Пабло Пікассо відоме на весь світ, його картини продаються на найпрестижніших аукціонах за шалені гроші. Він входить до плеяди найвидатніших художників сучасності. Однак більшість українців навіть не здогадуються, що людина, яка спричинила найбільший влив на творчість цього митця народилася саме в Україні у місці Ніжин. Це його перша дружина балерина Ольга Хохлова.

24.10.2016 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка «Кошик здоров’я», на якій представлена література про збирання, сушіння, зберігання лікарських рослин та їх застосування в народній медицині.

21.10.2016 р. На абонементі № 1 (II поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено тематичну книжкову виставку «Методика навчання дошкільнят».

20.10.2016 р. Тренінг з користування електронним каталогом.

Бібліотекарями природничого факультету проведено тренінг з користування електронним каталогом для студентів 21 групи. Присутні мали можливість особисто віднайти необхідні документи за різними параметрами пошуку та ознайомитись з матеріалами сайту бібліотеки.

20.10.2016 р. У святкові з нагоди річниці утворення нашого університету дні традиційним заходом у бібліотеці стало проведення історико-краєзнавчих екскурсій.

Цьогоріч колектив бібліотеки провів такий захід для студентів 21 та 22 груп ННІ педагогіки. Темою екскурсії стала історія нашого навчального закладу, яка веде у далекий 1833 рік, у часи відкриття першої чоловічої гімназії у Житомирі та постаті тих, хто працював у навчальному закладі. Маршрут проходив приміщеннями бібліотеки – відділами та книгосховищами, на полицях яких зберігаються матеріали, які ілюструють історичні факти.

19.10.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє виставка «Психологічний вимір педагогічної комунікації» – сторінками періодичних видань.

18.10.2016 р. Пізнавальна екскурсія бібліотекою.

Житомирська земля здавна відома як один із центрів формування української нації. Її історія аж ніяк не поступається Києву та Чернігову, але притаманна їй поліетнічна культурна своєрідність робить її особливою серед інших українських земель. Однак, це неможливо без Житомирського державного університету імені Івана Франка, який акумулював у собі давні традиції та найновіші досягнення, повернувши рідному краю славу одного з найпотужніших центрів українського духовного життя. Осередком культури, просвітництва та освіти була, є і буде Бібліотека університету!

Про це та багато іншого у історичній екскурсії бібліотекою, яка була проведена для студентів 11 групи ННІ філології та журналістики заступником директора бібліотеки Громницькою Н. К. та завідувачем науково-методичного відділу бібліотеки Бондарчук Т. А.

17.10.2016 р. До 97-річниці ЖДУ ім. І. Франка у бібліотеці представлені книжкові виставки.

• У бібліотеці ННІ іноземної філології діє книжкова виставка «Майстерність сучасного педагога».

На виставці представлені праці викладачів ННІ іноземної філології.

• У бібліотеці природничого факультету представлено виставку на тему: „Праці наших викладачів – гордість бібліотеки”.

• У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «ЖДУ – осередок освіти, науки, духовності».

• На абонементі художньої літератури представлена книжкова виставка "Художнє слово викладачів нашого університету".

17.10.2016 р. У бібліотеці природничого факультету представлена виставка Ай-Стопер, на тему: „Жителі акваріуму”, яка виділяється своєю яскравістю та неординарністю, привертаючи увагу читачів своїм живим куточком.

Читачі отримають цікаву інформацію та поради щодо утримання акваріумних риб та акваріумів і догляду за ними.

13.10.2016 р. До Дня українського козацтва та Дня захисника України у бібліотеці представлені книжкові виставки.

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України Л. Кучми від 07.08.1999 № 966/99. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив своїм указом дату 14 жовтня Днем українського козацтва.

Президент України Петро Порошенко Указом від 14 жовтня 2014 року № 806/2014, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості встановив 14 жовтня нове державне свято – День захисника України.

Ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу. Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

У наш час традиції українського козацтва не просто живі, а й лягли в основу єднання нації, служать провідною зорею у відчайдушній боротьбі за рідну землю, за Батьківщину.

Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.

На абонементі № 1 (ІІ поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг до Дня українського козацтва, Дня захисника України і Покрови Пресвятої Богородиці.

У бібліотеці ННІ іноземної філології до Дня українського козацтва представлено книжкову виставку “Times of Ukrainian Cossacks”.

У бібліотеці природничого факультету діє виставка „Наша слава козацька не вмре, не загине!” – до Дня захисника України, Дня українського козацтва.

На виставці представлена література про виникнення українського козацтва та матеріали з періодичних видань щодо святкування Дня захисника України.

У читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Дні козацької слави».

13.10.2016 р. На абонементі №1 діє виставка літератури "Осінній Драч з вогненним жалом весняної кропиви" до 80 річниці від дня народження поета.

12.10.2016 р. До святкування Дня університету та 160 річниці від дня народження Івана Франка в бібліотеці було проведено виховну годину зі студентами 31 та 36 груп ННІ педагогіки: «Кохання у долі Івана Франка ».

Бібліотекарі розповіли про особисте життя поета, деякі цікаві факти з його біографії, студенти прослухали пісні на слова І. Франка, долучились до читання його поезій. Більше фото тут.

12.10.2016 р. До Дня народження університету у бібліотеці під час виховної години буде проведено літературне читання «Кохання у долі Івана Франка» для студентів ННІ педагогіки.

11.10.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Освіта Житомирщини: реалії та перспективи».

06.10.2016 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Лабораторія фантастики – фентезі».

06.10.2016 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє книжкова виставка «Мов виноград у золотую чашу, вино словес він проливає в світ» - до 135-річчя від дня народження українського драматурга І. А. Кочерги (1881-1952рр).

05.10.2016 р. 5 жовтня 2016 року в межах інтелект-кемпу "Україна і слов’янський світ. Олесь Бердник", у читальному залі № 1 представлено відкритий перегляд літератури "Духовний код нації: світоглядні та мистецькі візії Олеся Бердника".

Інтелект-кемп присвячено 90-річчю від дня народження відомого українського письменника-фантаста, поета, драматурга, композитора і художника Олександра Павловича Бердника.

05.10.2016 р. З метою вивчення і популяризації положень основних галузей права сучасної правової системи України, за ініціативи кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства в межах проведення «Тижня правових знань», у читальному залі № 1 представлено однойменну книжкову виставку.

05.10.2016 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Світ топології» – майбутнім математикам.

04.10.2016 р. 5 жовтня 2016 року відбудеться інтелект-кемп "Україна і слов’янський світ. Олесь Бердник".

Інтелект-кемп "Україна і слов’янський світ. Олесь Бердник", організований Центром естетичної антропології та етнокультурології при Житомирському державному університеті імені Івана Франка (за підтримки фан-клубу "Діти Всесвіту" ЗОШ № 28 м. Житомира імені гетьмана Івана Виговського, ВГО "Українська Духовна Республіка", Музею космонавтики ім. С. П. Корольова Житомирської обласної ради). Інтелект-кемп присвячено 90-річчю з дня народження відомого українського письменника-фантаста, поета, драматурга, композитора і художника Олександра Павловича Бердника. В його межах відбудеться круглий стіл "Духовний код нації: світоглядні та мистецькі візії Олеся Бердника", дискусійний клуб і перегляд фільму "Олесь Бердник – останнє слово", експозиція книжкових видань, відкриття виставки "Зоряна Україна", яка присвячена пам’яті митця. В його роботі братимуть участь викладачі, студенти ЖДУ імені Івана Франка, учителі й учні шкіл міста, гості з інших міст – бібліограф української фантастики Юрій Шевела, український композитор, співачка та виконавиця Олеся Сінчук та ін.

Початок інтелект-кемпу о 14.00. Інтелект-кемп буде проводитися на декількох майданчиках, зокрема в читальному залі № 1 бібліотеки ЖДУ імені Івана Франка (корпус № 4) й експозиційному залі Музею космонавтики ім. С. П. Корольова Житомирської обласної ради, коли о 16.00 буде відкрито виставку "Зоряна Україна", присвячену 90-річчю з дня народження Олеся Бердника.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ІНТЕЛЕКТ-КЕМПУ

04.10.2016 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка „Молюски: результати і перспективи досліджень”, приурочена до V Міжнародної малакологічної наукової конференції, яка буде проходити 6-7 жовтня 2016 р.

На виставці представлені монографії, праці викладачів факультету, навчальна література.

04.10.2016 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до дня перекладача відкрито тематичну виставку під назвою «Translating Culture».

На виставці представлено літературу з перекладознавства.

03.10.2016 р. До Міжнародного дня музики у читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Дивовижна музика для душі».

03.10.2016 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Я хочу бути тільки людиною…», присвячену 110-річчю від дня народження І. П. Багряного, українського письменника.