Архів новин: грудень 2017 року

29.12.2017 р. Щасливого Нового року та радісних свят!

Колектив бібліотеки ЖДУ ім. І. Франка сердечно вітає з Новим роком та Різдвом Христовим! Щиро бажаємо вам щастя, успіхів у здійсненні задумів та міцного здоров’я на довгі роки. Нехай ці веселі свята принесуть у ваш дім радість, затишок та добробут, а наступаючий рік стане для вашої родини роком миру, злагоди та процвітання.

28.12.2017 р. Завершились навчання бібліотекарів при Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. Ольжича.

Завершились навчання у тренінговому центрі для бібліотекарів при Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. Ольжича «Впровадження системи УДК в практику роботи бібліотек». Тренінг пройшов на засадах дискусійної взаємодії учасників, достатньо пізнавально і цікаво. Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Аліна Мартинюк та бібліотекар відділу комплектування Світлана Поліщук мали можливість обміну професійними знаннями та цінним практичним досвідом, а також отримали сертифікати.

27.12.2017 р. У науковому читальному залі бібліотекарями абонементу № 1 був проведений майстер-клас з виготовлення паперових сніжинок.

Сніжинка є традиційним символом Різдва, тому в період новорічно-різдвяних свят виготовлення сніжинок досить популярне. На майстер-класі присутні дізналися цікаві факти про сніг та сніжинки, переглянули книжкову виставку, присвячену зимовим святам, долучилися до створення сніжинок-витинанок та об’ємних сніжинок. В заході приймали участь студенти 23 групи ННІ філології та бібліотекарі науково-методичного відділу. Гарних свят!

26.12.2017 р. У бібліотеці проведено тренінг «Наукометричні БД» та «Алгоритм користування БД Scopus».

У науковому читальному залі відбувся тренінг «Наукометричні бази даних» та «Алгоритм користування базою даних Scopus» для викладачів кафедри економіки, менеджменту і маркетингу.

22.12.2017 р. Шановні відвідувачі! Бібліотека 25 грудня не працює.

Газета «Голос України» опублікувала закон, який робить 25 грудня святковим неробочим днем.
У зв'язку з цим вже у поточному році Різдво Христове за григоріанським календарем – 25 грудня (понеділок) – буде вихідним.

21.12.2017 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «Надії та розчарування Генріха Белля», присвячена 100 річниці від дня народження німецького письменника.

На виставці представлені твори Белля мовою оригіналу.

21.12.2017 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «Porta Antiqua». На виставці представлені підручники та збірки з латинської мови.

Також бібліотекарі долучилися до проведення зі студентами І курсу квесту під назвою «Латинські сентенції», що відбувається біля діючої виставки.

21.12.2017 р. До 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола (1937-1999), українського політика, журналіста, публіциста, літературного критика, політичного та державного діяча в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Будівничий храму української незалежності».

20.12.2017 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка до Новорічних та Різдвяних свят «Новорічний калейдоскоп».

Зима – це Новий рік, чудовий настрій і віра в чудеса, що все має здійснитись. Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях. Найочікуванішим зимовим святом є Різдво. Святкування Різдва розпочиналось 6 січня з святої вечері після появи першої зірочки на небі. Яке ж різдвяне свято без коляди, зірки та вертепу, які кожен з нас пам’ятає ще з дитинства. Оскільки це свято добродійності та милосердя, то в цей день пригощають всіх, хто приходить до хати з колядою, чи просто бажає родині Божої ласки.

Нехай всі ваші неприємності та негаразди залишаться в минулому році, а прийдешній рік буде сповнений тільки позитивними емоціями та добрими подіями. Тепла, вам, у ваших оселях та душах, хай любов і Божа благодать супроводжують вас всюди. Нехай таїнство Різдвяної ночі огорне своєю чарівністю і подарує незабутні хвилини миру, затишку і благодаті, а святкова коляда звеселить душу.

20.12.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Генріх Белль – письменник, і, більше ніж письменник», присвячену 100-річчю від дня народження німецького прозаїка.

19.12.2017 р. Передноворічні подорожі у світ дитинства: зустріч із відомою дитячою письменницею, редактором журналу «Розумашки» Оленою Комовою.

У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 Житомирського державного університету імені Івана Франка, де знаходиться Експериментально-тематичний центр навчальної та науково-дослідницької діяльності (ЕТЦ, директор – проф. К. Климова), відбулася зустріч викладачів, працівників бібліотеки університету та студентів різних спеціальностей – майбутніх вихователів ДНЗ, акторів – з відомою дитячою письменницею, редактором журналу «Розумашки» Оленою Борисівною Комовою (м. Київ).

19.12.2017 р. З Днем святого Миколая! Вітає колектив бібліотеки ЖДУ ім. І. Франка.

День святого Миколая – священне свято, день, коли варто забути про всі невдачі й неприємності та згадати про те, що дива трапляються всюди і постійно. Будьте щасливі, зі святом!

15.12.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Грудень снігом замете, буде літо золоте!» - Новорічні свята.

14.12.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Бібліотечний арсенал математичного програмування».

14.12.2017 р. Увага! 18 грудня у читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 відбудеться презентація книг Олени Комової.

13.12.2017 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «Всесвіт життя Генріха Гейне», присвячена 220-річчю від дня народження Генріха Гейне видатного німецького поета і письменника.

На виставці представлена біографія і твори письменника мовою оригіналу та у перекладах.

13.12.2017 р. За сприяння благодійників, колишніх студентів та просто містян наша бібліотека знову наповнила літературою полицю буккросингу у гуртожитку № 1.

На полиці виставлена різножанрова художня література: класична російська, фантастика, бойовики, жахи, пригоди, а також підручники українською, російською мовами. Наголошуємо, що книги можна брати без запису і залишати їх у себе. Якщо у вас є книги, якими ви можете поділитися з іншими – приносьте їх у бібліотеку або відразу ставте на полиці буккросингу, які є у всіх гуртожитках університету.

12.12.2017 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє відкритий перегляд «Давня література - яскрава сторінка в українському давньому письменстві».

12.12.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє виставка «Зима прийшла і празників привела» – сторінками періодичних видань.

11.12.2017 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Інклюзивна освіта – освіта для всіх».

11.12.2017 р. З метою розвитку творчої активності, естетичного сприйняття та вміння працювати з природним матеріалом у бібліотеці природничого факультету було представлено виставку-вернісаж «Руками створена краса», яку прикрашали вироби з природних матеріалів.

08.12.2017 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка до 120-річчя з дня народження Бориса Тена «Людина з іменем Дніпра».

Борис Тен (справжнє ім'я і прізвище Микола Васильович Хомичевський, 9 грудня 1897, с. Дермань — 12 березня 1983, Житомир) — поет і перекладач; священник Української автокефальної православної церкви. Член Спілки письменників України (1957). Лауреат премії імені Максима Рильського за досягнення в галузі художнього перекладу (1979), заслужений діяч польської культури (1977). З 1945 року постійно проживав у Житомирі. Працював завлітом Житомирського облмуздрамтеатру, викладав латинську мову в інституті іноземних мов (нині Житомирський державний університет імені Івана Франка), стояв біля витоків славнозвісного Поліського ансамблю "Льонок", очолював обласне літературне об'єднання, 1970 року видав книгу сонетів «Зоряні сади», де зібрана його оригінальна творчість. Володів українською, грецькою, латинською, польською, німецькою, французькою, російською і чеською мовами. Перекладав твори Есхіла, Гете, Міцкевича, Шекспіра, Шіллера, Словацького, Пушкіна… Упродовж 31 року працював над перекладом «Одіссеї» та «Іліади» Гомера. Літературний псевдонім походить від стародавньої грецької назви річки Дніпро — Борисфен (Бористен).

06.12.2017 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка «Урок – театр одного актора».

06.12.2017 р. Шановні захисники! Колектив бібліотеки щиро вітає Вас з Днем Збройних Сил України!

Це свято відзначається щорічно 6 грудня — в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України». Збройні сили України — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору в межах територіального моря України.
Ми - Українці, ми підтримуємо українське військо, підтримуємо свою власну країну - своє майбутнє. Ми віримо в мирне майбутнє України! Бажаємо Вам мужності, сил і здoрoв'я. Миру і спoкoю на всій українській землі.
Слава Вам і слава Україні!

04.12.2017 р. Шановні читачі! На минулому тижні у нас були санітарні години. Чим же займаються бібліотекарі, коли немає читачів?

У кожній бібліотеці один раз на місяць потрібно проводити санітарний день. На минулому тижні і у нас були санітарні години. У цей день бібліотека читачів не обслуговує. Чим же займаються працівники бібліотеки, коли немає читачів? В санітарний день бібліотекарі виконують такі роботи: миють книжкові полиці та знепилюють книги, озеленюють свої робочі місця, прибирають територію навколо бібліотеки та здійснюють інші невідкладні роботи. Одним словом роблять все, що буде радувати око своїх читачів. Не забувають бібліотекарі після прибирання виділити годинку для удосконалення своїх професійних умінь. Ми зайнялися саморозвитком і організували тренінг «Наукометричні бази даних» та «Алгоритм користування базою даних Scopus».

04.12.2017 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Лабораторія фантастики – фентезі».

01.12.2017 р. До 80-річчя від дня народження Івана Михайловича Сльоти (1937-2014) українського хорового диригента, композитора в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «Його пісня – в душі народу».

01.12.2017 р. До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито книжкову виставку «СНІД – найсерйозніший виклик людству».