Архів новин: квітень 2018 року

27.04.2018 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка «Україна – NATO: безпека через партнерство».

26.04.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка літератури «Из классики XX века…».

Представлений на виставці журнал «Иностранная литература» знайомить читача з новинками зарубіжної літератури. В журналі публікуються найбільш значні твори сучасної світової літератури. Проза і поезія, нариси та есе, статті та інтерв'ю, лауреати Нобелівської, Букерівської, Гонкурівської премій.
На сторінках журналу знайдете твори відомих авторів XX століття, серед яких Шерман Алексі, Майкл Фрейд, Гарольд Пінтер, Патрік Модіано, Олдос Хакслі, Аюкава Нобуо, а також польська поезія та німецька есеїстика XXІ століття.

26.04.2018 р. У бібліотеці природничого факультету представлено виставку, присвячену тижню біології «Моє покликання - біолог».

24.04.2018 р. У читальному залі гуртожитку № 4 діє виставка до Дня Чорнобильської трагедії.

Бо ніщо не забудеться:
А ні ймення, ні дати...
Ми не тіні. Ми - душі,
Віднині вовік молоді!
Б. Олійник

23.04.2018 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено літературу до Всеукраїнського дня психолога.

Традиційно, починаючи з 2004 року, ми святкуємо Всеукраїнський день психолога. Психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука лише у 1879 році. Але за цей час психологи всього світу змогли розібратися в питаннях сутності людини, в її почуттях, в самопізнанні та соціальній ролі людини. Поступово в суспільстві сформувався попит на діяльність психологів, професія була соціально визнана.
У день професійного свята хочемо привітати представників цієї професії та побажати міцного здоров’я, терпіння, мудрості, задоволення від роботи та позитивного ставлення до життя.

23.04.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Прокляті королі Моріса Дрюона», присвячену 100-річчю від дня народження французького письменника, публіциста.

23.04.2018 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Одвічний поклик лебединої зграї» — до 95-річчя від дня народження Василя Сидоровича Земляка (справж. – Вацик) (1923-1977), українського прозаїка, кінодраматурга.

20.04.2018 р. Бібліотекарі ННІ іноземної філології провели огляди літератури: «Translator’s Tools» та «Літературні скарби: англомовна проза».

Студентам 13 групи були представлені енциклопедії і словники англійської, німецької, французької, китайської, японської та інших мов, а також художні твори видатних англійських та американських письменників в оригіналі.

19.04.2018 р. 25 квітня в актовій залі гуртожитку № 4 о 18:30 відбудеться літературно-музичний вечір.

25 квітня о 18:30 в актовій залі гуртожитку № 4 відбудеться літературно-музичний вечір на тему:
«Україно!
Доки жити буду, доти відкриватиму тебе!»

Запрошуємо всіх бажаючих.

19.04.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка «У сяйві блакитнім Земля, найкраща планета для нас. Плането, жива будь завжди! Нащадкам даємо наказ, лишайте скрізь добрі сліди і вірте у кращий свій час.» (Г. Грищенко) – до Всесвітнього дня Землі.

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві та корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.
Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. Саме тоді про День Землі вперше почули і в Україні. І тільки через 2 роки День Землі став відзначатися в Україні як день захисту природи, день акцій з метою залучення уваги громадськості до проблем нашої планети.

19.04.2018 р. 18 квітня бібліотекар природничого факультету Батарейна Н. Ю. провела для студентів 15 групи бесіду «Скорботна свічка пам’яті святої…» - до 32 річниці трагедії на Чорнобильській АЕС». Бурчинська А. В. розповіла студентам про сайт бібліотеки, електронний каталог.

18.04.2018 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє книжкова виставка «Колекція відомих історій: життєпис знаменитих».

18.04.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології до Міжнародного дня пам'ятників та історичних місць діє виставка «Музика, застигла у камені».

На виставці представлена література про визначні історичні пам’ятки світової культури.

18.04.2018 р. Бібліотекар абонементу № 1 Кравчук В. М. провела для студентів 31 групи фізико-математичного факультету бібліографічний огляд літератури з методики викладання геометрії та методики розв’язання геометричних задач.

17.04.2018 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Євреї в Україні».

16.04.2018 р. Коштовний подарунок отримала наша бібліотека від Українського Католицького університету!

Кафедра української мови організувала презентацію книг науковців УКУ, які подарували 18 книг для нашого університету.
Монографії, археографічні публікації, апокрифічні тексти, дослідження, збірники серії «Київське християнство» репрезентують середньовічну і ранньомодернову історію України, культурно-релігійний простір.
Така література уможливлює вивчення широкої палітри проблем культурної, богословської, регіональної історії. Інтелектуальна віртуозність, широка ерудиція, блискучий стиль авторів представлених видань роблять подаровану літературу захоплюючою лектурою для науковців та широкого кола читачів.
Незабаром електронний каталог бібліотеки розкриє змістовий огляд цих видань.
Запрошуємо до бібліотеки!

16.04.2018 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено виставку «Перлини історії» – до Міжнародного дня пам'яток та історичних місць (сторінками періодичних видань).

13.04.2018 р. На абонементі ННІ іноземної філології відкрито книжкову виставку «Генрі Джеймс: на межі сторіч» - до 175-річчя від дня народження американського письменника.

12.04.2018 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено літературу до Всесвітнього дня авіації та космонавтики.

Яскраві успіхи космонавтики – результат роботи тисяч людей. За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики». В Україні цей день має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».
У 2011 році на рівні Генеральної асамблеї ООН була прийнята резолюція, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

12.04.2018 р. 11 квітня бібліотекар абонементу художньої літератури Світлана Колодюк провела для студентів 15 і 21 груп ННІ іноземної філології інформаційно-бібліографічний огляд з відкритим переглядом літератури «Літературний диліжанс: сторінками цікавих книжок».

12.04.2018 р. Бібліотекарі читального залу № 1 організували для студентів університету екскурсію до Музею космонавтики ім. С. П. Корольова.

12 квітня 1961 року вразив весь світ, у цей день людина вперше полетіла в Космос. Для нашого міста це визначна подія, адже, завдяки нашому земляку, геніальному вченому і конструктору Сергію Корольову став можливим цей політ.

11 квітня 2018 року бібліотекарі читального залу № 1 організували для студентів університету (факультету фізичного виховання і спорту – 13, 31, 51 гр., та ННІ філології та журналістики – 23 гр.) екскурсію до Музею космонавтики ім. С. П. Корольова. Під час екскурсії студенти мали можливість побачити величезний макет ракети, багато супутників точно відтворених та зменшених за масштабами, місяцехід, який оснащений сонячними батареями та антенами через які передавалась отримана інформація. Екскурсовод розповіла про тварин, яких відправляли в Космос, їжу, якою харчуються космонавти у польоті та багато цікавої інформації. На завершення всім запропонували присісти на підвішені крісла і відчути себе у невагомості.

11.04.2018 р. Бібліотекарі провели бібліографічний огляд «Дозвольте їжі бути вашим лікарем» (Гіппократ) – правила здорового харчування для студентів 22 групи природничого факультету.

Бурчинська А. В. провела бібліографічний огляд «Дозвольте їжі бути вашим лікарем» (Гіппократ) – правила здорового харчування. Батарейна Н. Ю. розповіла студентам про сайт бібліотеки, електронний каталог.

11.04.2018 р. Бібліотека університету поповнилась новими надходженнями з історії України та української культури, етнології, рідної мови, етнополітики та управління освітою.

Новинками фонду бібліотеки Житомирського державного університету імені Івана Франка стали подаровані видання.
Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса дарує у фонд бібліотеки праці своїх викладачів: «Галичина в етнополітичному вимірі». Монографія розрахована на науковців, викладачів, студентів вишів, усіх, хто цікавиться етнополітикою та етнополітичною історією; «Ментальний вимір української цивілізації»
Я. С. Калакури, О. О. Рафальського, М. Ф. Юрія. Книга розрахована на науковців і викладачів історії, культурології, філософії, політології, етнології, учителів, аспірантів і студентів, усіх, хто цікавиться історією української культури, методологією її цивілізаційного пізнання.
Академперіодика дарує у фонд бібліотеки книгу «Як народжується слово» Клименко Н. Ф. Книга для учнів і викладачів середньої та вищої школи та всіх шанувальників рідного слова.
Змістовий огляд книг представить електронний каталог бібліотеки.

10.04.2018 р. Фонд бібліотеки поповнює кафедра педагогіки, психології та управління навчальними закладами Житомирського державного університету імені І. Франка.

До фонду надійшло 10 примірників збірника матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Управління закладами освіти на засадах акмеологічного підходу» в двох частинах.
Окрім того, кафедра передає до фонду бібліотеки 9 примірників монографії «Деонтологічна підготовка менеджерів освіти в університетах: теорія і практика», які, з метою сприяння освітньому процесу кафедри, подарувала автор, учасник конференції, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки та освіти Маріупольського державного університету Задорожна-Княгницька Л. В.
Змістовий огляд видань представить електронний каталог бібліотеки.

06.04.2018 р. Колектив бібліотеки щиро вітає з Великоднем! Христос Воскрес!

06.04.2018 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено літературу до Всесвітнього дня здоров’я.

Всесвітній день здоров’я відзначають 7 квітня починаючи з 1950 року. Саме цього дня було створено Всесвітню організацію охорони здоров’я в рамках ООН(ВООЗ). Вона була створена з метою спостереження за методами боротьби з захворюванням. Кожного року ВООЗ намагається підвищити рівень обізнаності суспільства стосовно глобальної охорони здоров’я. 7-го квітня організовують міжнародні та місцеві заходи охорони здоров’я.

06.04.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Екранізована класика».

06.04.2018 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку:

Дзвонять дзвони Великодні!
Божа Пасха вже сьогодні.
Лине пісня із небес.
Радість всім Христос Воскрес!

05.04.2018 р. 4 квітня бібліотекарі провели зустріч зі студентами першого курсу природничого факультету, присвячену жінкам, які займалися та займаються наукою.

На заході представлено презентацію «Жінки в науці», також студентів ознайомили з цікавими біографічними фактами жінок науки та їх науковими досягненнями.

05.04.2018 р. 4 квітня бібліотекар ННІ іноземної філології Вероніка Невмержицька провела для студентів 21 групи бібліографічний огляд німецької художньої літератури на тему «Золоті сторінки німецької класики».

04.04.2018 р. В рамках проведення фестивалю дитячої книги «Котовичка» бібліотекарі читального залу № 1 організували відкритий перегляд літератури «Світ дитячої книги».

04.04.2018 р. У читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Митець від нерва, від корінця слова» – до 100-річчя від дня народження Олеся Гончара (1918-1995), українського письменника, літературного критика, громадського діяча.

04.04.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Невтомний мандрівник», присвячену 200-річчю від дня народження Томаса Майн Ріда, англійського письменника, класика авантюрно-детективного жанру.

03.04.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє книжкова виставка «Language. Laugh-in» - до Всесвітнього дня гумору.

На виставці представлено гумористичну літературу англійською мовою.

03.04.2018 р. На абонементі № 1 (другий поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг «Чарівний світ дитинства» - до Міжнародного дня дитячої книги.

Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради з дитячої книги. Відзначається щороку 2 квітня, починаючи з 1967 року, у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

Другого квітня один раз на 2 роки, на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги, письменникам і художникам вручається головна нагорода – Міжнародна премія імені Г. К. Андерсена.

03.04.2018 р. На абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) діє виставка книг до 100-річного ювілею українського письменника, публіциста Олеся Гончара «Дякую Богові, що дав народитися мені українцем!».

02.04.2018 р. Бібліотекар ННІ іноземної філології Євгенія Власова провела для студентів 31 групи бібліографічний огляд літератури з методики викладання іноземних мов на тему «Іноземні мови: методика та сучасність».

02.04.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка «Найголовніше – це бути здоровим, скарб величезний та самий чудовий, кожній людині він є найдорожчий, і не купити його нам за гроші» - до Всесвітнього дня здоров'я.

Відзначається щорічно 7 квітня починаючи з 1950 року. В цей день в 1948 році вступив у силу Статут Всесвітньої організації здоров'я (ВОЗ). Ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948 році.

На виставці представлена література з валеології - науки про духовне, психічне, фізичне здоров'я людини, гігієну харчування та проблеми безпеки харчових продуктів, фізичну культуру як складову здоров'я.