Архів новин: листопад 2018 року

30.11.2018 р. До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в бібліотеці природничого факультету та на абонементі № 1 (перший поверх центрального корпусу бібліотеки) представлено виставки літератури - «ВІЛ/СНІД сьогодні: варто знати більше» та «NO PROBLEM?!».

Протягом багатьох років бібліотека звертає увагу читача до, поки, непереможної проблеми людства ВІЛ/СНІДу та закликає до здорового способу життя.
Всесвітній день боротьби зі СНІДом почав відзначатися 1 грудня 1988 року. В цей день традиційно проводяться заходи, основним завданням яких є нагадувати про важливість боротьби зі СНІДом та про профілактику недуги. З метою профілактики хвороби та допомоги хворим створені благодійні фонди.
ВІЛ-інфекція - захворювання, що послаблює імунітет людини, вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років. Головними чинниками поширення ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. За десять місяців 2018 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано 14 797 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 975 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 330 415 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 47 646 людей.
День боротьби зі СНІДом, 1 грудня, покликаний ЗУПИНИТИ темпи поширення епідемії по світу.

27.11.2018 р. Для студентів I курсу природничого факультету бібліотекарі організували зустріч до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Студенти I курсу природничого факультету зустрілись з представником Всеукраїнської благодійної організації «АСЕТ» міста Житомира Тетяною Бугирою, яка провела відеотренінг на тему «Знай, щоб жити». Мета зустрічі – профілактика ВІЛ/СНІДу та пропаганда здорового способу життя серед молоді.

27.11.2018 р. За ініціативи викладача кафедри міжкультурної комунікації та прикладної лінгвістики Цюника Г. М. організовано та проведено перегляд літератури для студентів 4 курсу факультету іноземної філології «Опановуємо французьку».

27.11.2018 р. В читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 діє книжкова виставка «Ольга Кобилянська: знайома постать у новому ракурсі» - до 155-річчя від дня народження (1863–1942).

26.11.2018 р. Вшановуємо День пам'яті жертв Голодомору.

23. 11. 2018 бібліотекарі читального залу № 1 підготували відкритий перегляд літератури: «Голодомор в Україні : говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди».
Щорічно у четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодомору – мільйонів загиблих в результаті штучного голоду селян радянської України. В СРСР десятиліттями тривала заборона вшанування пам'яті жертв – жодних публічних розмов про це. Тільки із відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з теми Голодомору і пам'яті про 7 мільйонів своїх рідних, близьких, земляків, яких радянська влада жорстоко вбила.

23.11.2018 р. Шановні читачі! Поповнилися полиці "Буккросингу"!

У приміщенні ННІ іноземної філології полиці "Буккросингу" поповнилися новими книгами. Ви можете обрати для себе підручники, посібники, художню літературу та журнали англійською, німецькою, українською та іншими мовами.
Головна ідея буккроссингу — не позбутися книги, а поділитися чимось дійсно цікавим.
Буккроссинг — світ мандруючих книг.
Щороку кількість безпечних полиць буккроссингу в нашій країні збільшується. Зараз такі полиці можна побачити в багатьох містах України. І хоча в ідеалі буккроссери повинні залишати книги в парках, кафе, поїздах, станціях метро, у нашій країні багато полиць буккроссингу організовують у бібліотеках.
Тому запрошуємо до цікавого перегляду, приходьте обрати для себе цікаву книгу.

23.11.2018 р. Для студентів 22 групи природничого факультету бібліотекарі провели бібліографічний огляд.

22.11.18 р. для студентів 22 групи природничого факультету на базі бібліотеки природничого факультету бібліотекарі провели огляд «Інтерактивні технології навчання на уроках біології». Також студентам розповіли про нову літературу в бібліотеці.

22.11.2018 р. Для студентів 16 групи ННІ педагогіки бібліотекарі провели майстер-клас.

Сьогодні для студентів 16 групи ННІ педагогіки на базі читального залу № 1 бібліотекарі провели майстер-клас, на якому ознайомили студентів з електронним каталогом, довідково-бібліографічним апаратом та розповіли про правила користування читальним залом.
Дякуємо Коновальчук Інні Миколаївні та Колесник Наталії Євгенівні за співпрацю з бібліотекою та формування інформаційної культури у студентів.

20.11.2018 р. У бібліотеці природничого факультету діє виставка «Благає захисту природа, - ми не можемо бути байдужими» (О. Т. Гончар) – екологічне виховання й освіта учнів на уроці біології.

19.11.2018 р. До Дня Гідності та Свободи в читальному залі навчально-лабораторного корпусу № 4 відкрито виставку «За волю стоятиму я до загину…» (сторінками періодичних видань).

16.11.2018 р. З нагоди Міжнародного дня філософії, який відзначають 15 листопада, в бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка «Філософія: мислителі, ідеї, концепції», на якій представлені англомовні, німецькомовні та україномовні літературні джерела філософської думки.

14.11.2018 р. В читальному залі №1 проведено майстер-клас для студентів 1 курсу 11, 12, 13 груп фізико-математичного факультету.

Бібліотекарі ознайомили студентів з електронним каталогом, довідково-бібліографічним апаратом та розповіли про правила користування читальним залом. Дякуємо Карплюк Світлані Олександрівні за співпрацю з бібліотекою та формування інформаційної культури у студентів.

14.11.2018 р. Бібліотекарі ЖДУ ім. І. Франка провели екскурсію для студентів 1 курсу Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка (спеціальності «Бібліотечна справа»).

12.11.2018 р. В читальному залі № 1 навчально-лабораторного корпусу № 4 представлено книжкову виставку «Молекулярні дизайнери у фізиці».

09.11.2018 р. У бібліотеці ННІ іноземної філології діє виставка літератури «Translator Tools».

До уваги читачів у відкритому перегляді представлені лексикографічні джерела різними мовами.

09.11.2018 р. Відкрито доступ до наукометричних баз даних Web of Science та Scopus для науковців, студентів, аспірантів у Житомирському державному університеті імені Івана Франка.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України №1213 від 06.11.2018 року «Про надання доступу закладам вищої освіти і науковим установам, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України, до електронних наукових баз данних», Житомирському державному університету імені Івана Франка надано доступ до наукометричної бази даних Web of Science та продовжено доступ до наукометричної бази даних Scopus. Тому всі бажаючі можуть звертатися за допомогою або консультацією до науково-методичного відділу бібліотеки університету (центральний корпус бібліотеки ІІ поверх) або користуватися послугами читальних залів бібліотеки університету.

Наказ Про надання доступу закладам вищої освіти і науковим установам, що знаходяться у сфері управління Міністерства освіти і науки України, до електронних наукових баз даних за посиланням https://mon.gov.ua/storage/app/uploads/public/5be/42a/81a/5be42a81aed12931590211.pdf

08.11.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено ювілейну книжкову виставку «Письменник-реаліст», яка присвячена 200-річчю вiд дня народження видатного письменника Івана Сергійовича Тургенєва.

07.11.2018 р. До Дня української писемності та мови на абонементі бібліотеки природничого факультету представлено виставку літератури «Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості» (І. Огієнко).

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Започатковано було у 1997 році Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» з метою акцентування на провідній ролі української мови в консолідації українського суспільства. За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, редактора «Повісті минулих літ».

02.11.2018 р. На абонементі художньої літератури представлено тематичну книжкову виставку «Забуті книги на полицях».